Ranskalaista välinpitämättömyyttä

Rajoitusten purkamisesta on muutaman kerran varovasti mainittu Ranskan sisäministeriön tiedotteissa, mutta mitään loppua ei näille näy.  Nykyiset rajoitukset ovat voimassa huhtikuun 15. asti, ja todennäköisesti niitä tullaan jatkamaan.  Ja kun rajoitukset päätetään purkaa jonain päivänä, niin ilmeisesti se ei tule tapahtumaan samanaikaisesti koko Ranskassa, vaan alueittain.  Tämä on saanut valeuutiset liikkeelle ja viime päivinä mediassa on kiertänyt kuva, jossa Ranska on jaettu alueisiin ja päivämääriin, jolloin rajoitukset poistuvat.  Fake news, niinkuin eräs henkilö rapakon toisella puolella usein toteaa.  Minkäänlaisia helpotuksia liikkumiseen tai liike-elämän vapauttamiseen ei ole luvassa vielä pitkään aikaan.Liikkumisrajoitusten valvontaa tehostettiin viikonloppuna entisestään, koska Pariisin alueen koululaisten kevätloma alkoi.  Samalla Etelä-Ranskassa oli keväinen ja lämmin ilma, joten oletettavaa oli, että väki liikkuu enemmän.  Ja liikkuihan se; Nizzan alueella jaettiin huomautuiksia ja sakkoja 30 % enemmän kuin edellisellä viikolla, rantakaupungeissa ihmiset halusivat päästä normaaliin elämänrytmiin ja yrittivät viettää rantaelämää grillaten ja aurinkoa ottaen.  Valvontaa suoritettiin niin maalla, merellä kuin ilmassa ja se sai aikaan tuon kolmanneksen nousun rangaistuksissa.

Maanantaina Nizzan pormestari Christian Estrosi määräys kaikille ulkonaliikkujille oli, siis luvallisille, että jokaisen on käytettävä maskia.  Pieni hankaluus siinä on se, että maskeja ei yleisesti ole saatavilla kuin terveydenhoitohenkilökunnalle.  Tämä on saanut kotonatehtyjen maskien kaupan pyörimään, mutta vielä kun niitä osattaisiin käyttää.  Hyeres:in pormestari on tyrmännyt Nizzan kollegansa vaatimukset muistuttaen, että ranskalaiset ovat kaikki samassa tilanteessa, eikä paikallishallinnot saa tehdä vastaavia ylilyöntejä ihmisten elämää rajoittaessa.  Pienoinen esimerkki pormestarien päätäntävallasta...

Lauantaina Var:in prefektuuri antoi määräyksen Alpes-Maritimea seuraten, että kaikki majoitustoiminta, hotellit, majatalot ja AirBnb, on kielletty. Tällä halutaan estää mahdollisten pohjoisen lomailijoiden tuleminen etelään. No, sunnuntaina ilmestyi yhtäkkiä kylämme vanhaan kaupunkiin yhteen AirBnb-taloon italialaisia!  Naapurusto, joka järjestään on riskiryhmään kuuluvia asukkaita täynnä, järkyttyi ei vain majoituskiellon rikkomisesta, mutta myös siitä, että ryhmä tuli Italiasta.  Paragen, eli vanhankaupungin asukasyhdistyksen ihmisillä soivat puhelimet, kun asiaa yritettiin selvittää.  Kukaan ei kuitenkaan tehnyt asiasta ilmoitusta viranomaisille.


Ylläolevassa kuvassa on kysely, miten naapureiden tottelemattomuuteen eli liikkumisrajoitusten rikkomiseen puututtaisiin. Vaikka vastauksia on vain 33, niin tästä saa hyvän kuvan ranskalaisesta kulttuurista. Melkein puolet vastaajista on sitä mieltä, ettei tulisi kuuloonkaan ilmiantaa naapureita.  Aina on se mahdollisuus, että itsekin tekisi jotain määräysten vastaista ja silloin haluaisi, ettei kukaan ilmiantaisi. Jälleen niin ranskalaista toimintaa...

Tänään tiistaina pysäytin talomme ohiajaneen santarmipartion ja kerroin heille tästä italialaisvierailusta.  Hämmästyin, kun heidän asenteensa oli lähes välinpitämätön ja toteamus oli vain "ils sont confinés", takoittaen, että he lienevät eristettynä siinä talossa.  Eli santarmien mielestä ei ole ongelmaa, että majoittaja rikkoo määräystä ja italialaisia saa tulla kyläämme.  Satun tietämään, että kyseessä on italialainen isä, joka on tullut tapaamaan lapsiaan, jotka asuvat naapurikylässä.  Mistä hän on kotoisin ja onko koronariski kuinka suuri, siitä ei edes viranomainen ollut kovinkaan kiinnostunut.  En kuitenkaan antanut palautetta santarmien asenteesta - vielä.

Meidän huolenaiheemme on kaikki ystävämme Paragessa ja etenkin suomalaispariskunta, molemmat todellisessa riskiryhmässä koronaviruksen takia, emmekä suostu ranskalaiseen vedätykseen ja saamattomuuteen.  Lisäksi tämänhetkisten määräysten rikkominen ja rahan ansaitseminen salamajoituksella ei kuulu asiaan, sama tilannehan on meidän majoitustoiminnallamme.

Lupalappujärjestelmä sai uuden ominaisuuden, jota mainostettiin digitaalisena lupana, jonka voi ladata älypuhelimeen.  Maanantai-aamuna oli sisäministeriön sivulle linkki, josta tämän digitaalisen ihmeen sai ladata.  Sivulle täytetään nimi ja yhteystiedot, liikkumisen syy sekä päiväys ja kellonaika. Lähetysnapilla saakin PDF-tiedoston puhelimeensa, tablettiinsa tai tietokoneellensa. Siis digitaalinen lupa?  Aika ranskalainen tulkinta digitaalisuudesta älylaitteeseen.  No, PDF sisältää myös QR-koodin, jossa on kuulemma kaikki syötetyt tiedot ja sen pystyy tarkistusta tekevä viranomainen lukemaan menemättä lähelle, tai, no en tiedä kuinka tämä käytännössä toimii, kun lupalappuani kukaan ei ole kysellyt käydessäni kaupassa.  Vanha paperitulostekin kuulemma kelpaa toistaiseksi.

Nyt ei auta kuin laittaa suojakerrointa iholle ja suojata itsensä auringolta, siis niiden, jotka pystyvät olemaan ulkona.  Aurinkoa ja lämpöä on luvassa vihdoin!  Pitää suomalaisella sisulla vain seurata tätä fransmannien touhua, sanovathan he itsekin asiaan kuin asiaan "ces´t la vie"...

Edelleen, PYSYKÄÄ TERVEINÄ!Kommentit

Suositut tekstit