sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Jääpyhimykset eli Saints de Glaces

Ennen toukokuun puoliväliä Ranskassa on sääilmiö, jota kaikki puutarhurit odottavat pelonsekaisin tuntein.  Vanha kansa sanoo, ettei mitään kesäkasveja saa istuttaa ulos ennen toukokuun 15. päivää, koska joka vuosi näihin aikoihin maan yli vyöryy kylmä ja sateinen rintama.  Tänä vuonna myös ennusteet kertoivat sään kylmenevän huomattavasti alkaen tästä sunnuntaista muutaman päivän ajaksi.  Täällä etelässä vettä on tullut toistaiseksi vaatimattomasti, alkaen eilisillasta tähän iltapäivään on vettä satanut alle 10 milliä.  Kovemmat sateet ovatkin tulossa ensi yönä.  Pohjoisempana vettä tulee reippaasti ja lämpötilat laskevat reilusti alle kymmeneen.  Meillä yöllä on kuitenkin reilu kymmenen astetta, joten tomaatit ym. kesäkasvit säilyvät.

Mutta mutta, huomenna on se ISO päivä.  Ranskassa helpotetaan liikkumisrajoituksia, eikä lupalappuja tarvitse enää rustata.  Samoin kauppoja aukeaa lisää ja metsiin sekä puistoihin saa taas mennä vapaasti.  Myös hautausmaat ovat olleet suljettuina, ja nyt niilläkin pääsee käymään.  Torstaina pitäisi olla meidänkin kylällä tori pitkästä aikaa!  Takana on 55 päivää rajoituksia, ehdottomasti uusi ennätys... Uimarannat pysyvät toistaiseksi kiinni, tosin pormestarit voivat oman harkintansa mukaa päästää ihmiset niille, mutta kuka uskaltaa ottaa vastuun, jää nähtäväksi.  Virallisesti uimarantojen kohtalonpäivä olisi 2. kesäkuuta.

Ihmisten liikkumista rajoitusten poistamisen jälkeen on yritetty suitsia järkevään liikkumiseen kertaamalla virustilannetta ja hygieniaohjeita jatkuvasti.  Hallitus on kuitenkin valmiina uudelleen kiristämään rajoituksia, mikäli virus alkaa taas levitä.  Muuallakin Euroopassa tiukkoja rajoituksia on helpotettu jo loppuviikosta ja uusia helpotuksia tulee huomenna, niin Saksassa, Espanjassa kuin Italiassakin.  Todennäköisesti tämänhetkinen sää rauhoittaa ihmisten lähtemistä liikkeelle tai sitten tilanne onkin päinvastoin, oli keli mikä hyvänsä, ulos pitää päästä.

Italia vapautti ihmiset liikkumaan enemmän jo perjantaina ja mediassa levisi kuvia ihmisistä rannoilla, osa ilman maskeja ja jotkut melko tiiviinä ryhminä yhdessä.  Maskipakko Ranskassa on eri puolilla maata hyvin kirjavaa, virallisesti maskeja pitää käyttää julkisessa liikenteessä ja hoitoalalla lastentarhoissa ja ala-asteella.  Muuten pormestarit ovat tehneet omat päätöksensä ja riippuu kaupungista, onko maskien käyttö koko ajan pakollista kodin ulkopuolella vai vain joissain erikseen määritellyissä tilanteissa.

Luonto varmasti ihmettelee, kun ihmiset lähtevät taas liikkeelle.  Äärimmäisinä havaintoina ovat olleet villisika Cannesin rantakadulla ja hait Hyeresin venesatamassa. Meidän pihalla lähtivät kottaraisenpoikaset eilen pesästä, piti muutama poimia pois nurmikolta koirilta turvaan.  Hiljaisuus meidän kulmilla on ollut korvinkuultavaa, viime viikolla istuin iltahämärässä terassilla ja talon ympäristössä kuului satakielen laulu, kyläpöllösen kutsuhuuto, lehtopöllöpoikueen äänet ja vielä huuhkajan huhuilu! Kehrääjän surina kuului mäeltä viinitarhojen takaaa.  Myyräsirkat ovat lisääntyneet täällä pienen laakson alueella ja niiden kovaääninen jatkuva sirinä kuuluu vähän sieltä sun täältä. Myös nutria on palannut sillankorvaan joulukuun tulvan jälkeen.  Niillä muutamilla autolenkeillä, jota olen tehnyt, huomio on kiinnittynyt kasvien runsauteen, kun normaalia maisemanhoitoa ei ole tehty kaupunkien alueilla.
Murhamartta ja Ylis vahtivat pihaa


Nutria iltapesulla

Uima-altaaseen hukkunut myyräsirkka

Mehiläinen saapumassa töihin, niillä ei etätyöt onnistu

Irikset ovat päässeet kukkaan


Parin viikon päästä ehkä tiedämme, minkälainen kesä on tulossa, tuleeko turisteja, pääseekö matkustamaan vapaammin ja mikä on virustilanne silloin.

Vielä myöhäiset Äitienpäiväonnittelut Suomeen, Ranskassahan äitienpäivä on vasta sunnuntaina 7. kesäkuuta. Toivottavasti sitä vietetään rennommissa olosuhteissa kuin tänään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti