maanantai 1. kesäkuuta 2015

Teiden tukkojako?

Suomessa käyty keskustelu karavaanarien aiheuttamista teiden tukoista tuntuu täältä Ranskasta katsoen aika mitättömältä ongelmalta. Mitä sitten, jos tien päällä sattuu olemaan yksi vetoauto-asuntovaunuyhdistelmä, joka ajaa vähän alle nopeusrajoituksen 20:n kilometrin matkan antamatta tilaa? Se ei todellakaan voi pilata kenenkään päivää, paitsi silloin, jos yhdellä kuumakallella menee kuppi nurin ja lähtee ohittamaan aiheuttaen silloin todellisen vaaratilanteen.

Otetaan esimerkkinä Ranskassa kiertävät "Les gens de voyages", eli ihmiset, jotka asuvat ympäri vuoden matkailuvaunuissaan, ja kiertävät maata letkoissa, joissa on tyypillisesti vähintään 50 ajoneuvoyhdistelmää.  Vetoautona on pakettiauto perässään iso asuntovaunu tai umpiperäkärry, josta löytyvät niin pseukoneet, kuivausrummut ja kenttäkeittiöt.  Tällaisia ihmisiä Ranskassa on arvioitu oleva 250000-450000, tarkkaa lukua on mahdoton saada, mutta yksi virallinen arvaus on noin 0,5% väestöstä.

Lähde: Google kuvahaku

Lähde: Google kuvahaku

Lähde: Google kuvahaku


Lähde: Google kuvahaku

Tällainen karavaani majoittuu yleensä luvatta yksityisille maille ja heitä häädetään pois poliisien toimesta, ja ohjataan poliisisaattueessa seuraavaan departementtiin.  Nämä henkilöt ovat enimmäkseen erilaisia ranskan romaanisukuihin kuuluvia kansalaisia, vähemmän täällä on esimerkiksi irlantilaisia kulkureita, sillä kielikynnys on liian korkea heille tulla Ranskaan nujuamaan. Paikka, jonne tuollainen määrä "matkailuhenkilöitä" on päässyt leiriytymään, on heidän jäljiltä kuin kaatopaikka, mitään ei siivota, vaan jätteet jäävät maanomistajan niskoille (tuntuu tutulta myös Suomen uutisista).

Lähdön paikka,  Google kuvahaku

Varmistus, että kaikki lähtevät...  Lähde: Google kuvahaku

Ja mitä jääkään jälkeen...  Lähde: Google kuvahaku
Muu liikenne on täysin näiden ajoneuvoyhdistelmien armoilla ja yleensä sellaisen nähdessään, muu liikenne luonnostaan hellittää, pitää jopa taukoa, että pääsee hetken päästä jatkamaan matkaa rauhassa.

Toinen teiden tukoksi luokiteltava ilmiö on ranskalainen sirkus.  Niitäkin kiertää maata ympäri runsaat 300 kappaletta, ja ajoneuvoyhdistelmien määrä ja koot ovat molemmat uskomattomat.  Voi sitä hermoheikkoa autoilijaa, joka yhyttää samaan suuntaan menossa olevan sirkuskolonnan, vaikeaa on päästä ohi täysperävaunurekasta, joka vetää vielä asuntovaunua tai leijonähäkkiä! 

Lähde: Google kuvahaku

Lähde: Google kuvahaku

Lähde: Google kuvahaku
Sama vaikutus on näilläkin muuhun liikenteeseen, menkööt menojaan omaa vauhtiaan.

Kuten myös sillä kolmannella ilmiöllä, eli ranskanmaata kiertävillä tivoleilla, joiden ajoneuvoyhdistelmät ovat vertaansa vailla.  Toinen toistaan suurempia, rekan perässä vedettäviä asunto-osia, tivolilaitteita paketoituna äärettömän siististi puoliperävaunurekan vedettäväksi, oikeita insinööritaidon näytteitä ja vielä, muuta kalustoa laitettuna käryyn perään ja vielä senkin perässä jonkinlainen traileri.  Nämä tivolit kerääntyvät yleensä viikon aikana uuteen paikkaan, ja tuntuvat liikkuvat etupäässä iltaisin ja öisin, kuten nyt olemme seuranneet oman kylämme valmistautumista "Fete de l'Oiseaux:iin", lintujuhlaan, joka järjestetään kylässämme jo 489. kerran...

Joka aamu kentälle on ilmestynyt uusia rekkoja tai asuntoloita, ja niiden saaminen hyvään järjestykseen on oikea logistinen haaste.  Tässä muutama kuva tämän illan saapujista.

Ensimmäisessä rekassa on Kauhulinna niputettuna pressun alle...

Tirehtöörin majapaikka

Pieni huoltoyhdistelmä saapui pelipaikalle

Mistä olinkaan kirjoittamassa, niin, siitä teiden tukkoisuudesta.  Ei Suomessa ole tietoakaan teiden tukoista, se on minun mielipiteeni.  Siellä on vain joitakin ahdasmielisiä ratinpyörittäjiä, joilla on muka-kiire päästä seuraavaan paikkaan ja jotka hiiltyvät aivan turhasta.  Automerkkejä tai -tyyppejä en ryhdy mainitsemaan, kyllähän ne kaikki tietää...

Hyvää kesää kaikille tienpäällä olijoille, kyllä sinne kaikki mahtuvat ja ehtivät perille turvallisesti hitaamminkin!

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Olisi upea kokemus heittäytyä " kulkuriksi" pitemmäksi aikaa, jospa 20 vuoden päästä. :)
    Suomessa vaan valitetaan joka asiasta! Juhannuksena taas kauhea ruikutus, niistä teiden tukkoisuuksista. :(
    Suomessa ajatellaan, että täällä maailmalla on aina ruuhkaista ja että täällä on vaarallisempaa liikenteessä kuin Suomessa. Suhteutettuna asukaslukuun Suomessa kuolee enemmän liikenneonnettomuuksissa ihmisiä kuin Saksassa. Me harvoin olemme ruuhkissa ja silloin, kun olemme niin sekin on mukavaa hyvässä seurassa. :)

    VastaaPoista