tiistai 24. marraskuuta 2015

Ranskan poikkeustila näkyy ja herättää jo närkästystä

Poikkeustilan kolmesta kuukaudesta on kulunut vasta reilu viikko ja jo nyt aletaan kirjaamaan asioita, jotka eivät tunnukaan niin hyvältä...  Poliisien ja armeijan toiminta suuremmissa kaupungeissa on herättänyt kysymyksen, kuka toimintaa koordinoi, jos koordinoi ollenkaan.  Niin epämääräisiä ovat tarkastusiskut ja kotiarestiin julistamiset olleet, että Le Monde-lehti on alkanut keräämään lukijoiltaan tapauksia.

Poliisien ja viranomaisten toiminta tuntuu välillä ampuvan yli - ja lujaa.  Kuin nämä paikallispoliisien uinuvat päälliköt olisivat saaneet sähköiskun ja muuttuneet supermiehiksi... Käskyjä satelee eri suuntiin ja eri voimakkuudella.  Yllätysrynnäkköjä tehdään asuntoihin ja ravintoloihin, jopa vääriin, mennään kerrostalossa ovesta sisään ja saadaan aikaiseksi kaaos, kun olisi pitänyt mennä naapuriovesta.  

Määrätään ihmisiä kotiarestiin, ihan vaan varmuuden vuoksi, lähinnä moskeijoissa olevaa henkilökuntaa. Peruutetaan tapahtumat - etenkin sellaiset, jotka vähänkin viittaavat ulkomaalaisten toimintaan. 

Maanantaina, 23. marraskuuta, poliisit tekivät Ranskassa 1072 henkilöratsiaa, josta pidätetyksi joutui 139 henkeä ja lopulta 117 jäi toistaiseksi poliisin valvontaan.  Tätä kommentoitiin Le Monde-lehdessä, että 90% poliisin ratsioista on tuottanut vesiperän.

Mutta sitten Toulonissa maanantaina, 23. päivä, asemies ampuu tullivirkailijan ja haavoittaa kahta.  Mitään yhteyttä terrorismiin ei kiinnisaadulla ampujalla ollut, mutta asekauppaan sitäkin enemmän.

Poliisien pitää kantaa asetta myös työajan ulkopuolella, eli työaika onkin nyt 24/7.  

Ruohonjuuritasolta, tai meidän tapauksessa viiniköynnösten välistä katsoen tarkastukset ja ratsiat kohdistuvat muslimeihin, luonnollisesti tämän vuoden tapausten jälkeen.  Mutta kuinka paikalliset sitten jaottelevat heidät, sillä täällä etelässä puhutaan "arabeista" tai "maghrebeista", ja silloin tarkoitetaan sananmukaisesti maurien jälkeläisiä tai Pohjois-Afrikasta tullutta väkeä.  Kuitenkin otsikoissa olleiden muslimien alkuperä käytännössä on ollut paljon idempää ja selkeämmin organisoitunutta siihen yhteen järjestöön.  Nähtävissä on kuitenkin meidän pikkukylässämmekin se, että isolla osalla nuorilla "arabeilla" ei ole töitä ja jotakin tekee kuitenkin mieli tehdä.  

Onneksi, vielä, saamme olla rauhassa täällä syrjässä, mutta uutiset muistuttavat joka päivä, että mihinkään ruususen uneen ei saa jäädä haaveilemaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti