lauantai 21. marraskuuta 2015

Ranskassa poikkeustila, näkyy myös pikkukylässä...
Ranskassa on seuraavat kolme kuukautta poikkeustila, jonka aikana poliisit voivat kantaa asettaan myös virka-aikansa ulkopuolella, voivat tehdä kotietsintöjä ilman oikeuden valtuutusta, asettaa epäilyttäviä henkilöitä kotiarestiin sekä vaikuttaa nettisivustojen toimintaan.  Itse asiassa laki on sen verran vanha, että siinä ei mainita Internetiä ollenkaan, vaan:
Viranomaiset voivat:

  • suorittaa etsintöjä ja tehdä tutkimuksia, päivällä ja yöllä, ilman oikeuden päätöstä
  • sensuroida lehdistöä sekä radiota ja rajoittaa elokuvanäytäntöjä sekä teatteriesityksiä

Poikkeustila otettiin käyttöön Ranskassa nyt kuudennen kerran.


Meidän seudullamme ei ole poliiseja näkynyt kuitenkaan yhtään sen enempää, osaksi siitä syystä, että suuret kaupungit kuten Toulon, Marseille ja Nizza ovat varmasti suurennuslasin alla, eikä täällä maaseudulla välttämättä ole mitään kiinnostavaa.  Pariisissa joulukuussa oleva ilmastokokous tuntuu myös täällä Ranskan Rivieralla, poliisi suorittaa henkilöpapereiden tarkistuksia etenkin Nizzan ympäristössä säännöllisen epäsäännöllisesti.  Tämä tosin oli ilmoitus ennen Pariisin tapahtumia, nyt toiminta lienee tarkempaa useammastakin syystä.


Ei ole kuitenkaan mitään syytä tuudittautua päiväuneen, vaan asia on pidettävä mielessä, koska se on nyt arkea tässä maassa, että terrorismin uhka on todellinen ja jatkuva.  Tarkkana olivat myös koulu ja kylän pormestari meiltä vajaan 40 kilometrin päässä Sillans-la-Cascaden kylässä.
Kuva Var-matin

Paikallislehti Var-matin kirjoittaa koulun evakuoinnista ja poliisin toiminnasta:

Torstaina päivällä koulun viereen oli pysäköity ulkomaille rekisteröity ajoneuvo ja pormestari antoi koulun evakuoimiskäskyn kello 14 iltapäivällä.  Viitisenkymmentä lasta vietiin pois ala-asteelta ja odotettiin viranomaisia saapuvaksi paikalle.

Santarmit tulivat kello 16 tutkimaan ajoneuvoa ja etsimään sen omistajaa.  Auto tunnistettiin rekisteröidyksi Saksaan ja jonkin ajan kuluttua löydettiin saksalainen turistipariskunta ja heidät ohjeistettiin siirtämään auto pois koulun luota.

Vähän hymyilytti tuossa uutisessa tämä ranskalaisuus; santarmit tulivat paikalle vasta kahden tunnin kuluttua hälytyksestä ja heitä tarvittiin toteamaan "ulkomaalainen" auto saksalaiseksi...

Uutisen kommenteissa naureskellaan psykoosin aiheuttamisesta ja ylireagoinnista, sillä alue on kuitenkin ulkomaalaisten turistien suosiossa, ja jos vastaava poikkeustila julistettaisiin turistisesonkina, ei santarmien aika riittäisi ollenkaan, kun pitäisi kiertää tunnistamassa "ulkomaisia" autoja ja etsiä niiden omistajia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti