sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Päiväretki lähialueilla

Ajelimme päiväretkelle Rhone-joen vartta katselemaan maisemia, jotka ovat itse asiassa hyvinkin lähellä meitä, mutta ovat jääneet näkemättä, kun yleensä pyyhkäisemme pitkin moottoriteitä eri suuntiin.  Bellegarde-sur-Valserinesta suunta etelään päin ja sieltä löytyi toinen toistaan viehättävimpiä kyliä ja maisemia!

Chanayssa löysimme matkailuautoparkin, jonne kurvasimme tarkistamaan palveluiden toimivuuden.  Ja hyvinhän kaikki toimi, kolmella eurolla, pankkikortilla maksu, sai juomavettä 100 litraa, WC-n tyhjennys ei maksanut mitään, ja sähköäkin olisi saanut.  Paikka oli todella siisti ja hyvin hoidettu.Jatkoimme matkaa ja saavuimme Seysselin kaupunkiin Rhonen rannalle.  Itse asiassa saavuimme toiseen kahdesta Ranskassa sijaitsevasta Seysselistä, toinen nimittäin sijaitsee Rhonen vastarannalla...  Kaupungit kuuluvat eri departementeihin, länsiranta in Ain'in puolella ja itäranta Haute-Savoien puolella.  Vaikka Haute-Savoien departementin rajalle kaupungista on pari kilometriä.  Huh huh, hulluja nuo ranskalaiset.

    Silta erottaa kaksi SeysseliäMolemmat kaupungit ovat vanhoja ja niitä yhdistää vanha silta, jossa saa ajaa henkilöautoilla 10 km/h.  Hotelleja ja ravintoloita, tosin tähän aikaan vielä hiljaista.  Huomattavaa on, että matkailuautoille löytyvät palvelut ainoastaan Ain'in puolen Seysselistä.  Mutta departementtien erot näkyvät täälläkin, Ain'in ollessa köyhempi kuin Haute-Savoie, talojen julkisivut erosivat selvästi joen eri puolilla.  Itäpuolella oli värikästä ja koreaa, länsipuolella yksiväristä ja vaatimatonta.  Tosin joku rohkea oli läväyttänyt talonsa jokirannassa kirkuvanpunaiseksi länsirannalla.

Ilmeisesti Seysseleihin tulee jotain laivaliikennettä, koska itärannalla ovat kookkaat laiturit ja  kiinnityspaikat aluksille.

Matka jatkui kevyen lounaan jälkeen eteläänpäin, ja Rhone eriytyi isommasta vesistöstä omaksi virrakseen, joka kulkee Lac du lit du roi vesistön itäpuolella.  Tämä pitkäksi järveksi venytetty uoma on tehty tasaamaan tulvivaa jokea ja se näytti todella parhaita puoliaan, Montalplan-nimisessä kylässä oli joki leveänä suvantona tarjoten venesatamat ja uimarannat.  Isojakin veneitä oli laitureissa, joten jokea pitkin päässee melko pitkälle etelään.  Seuraava isompi kaupunki alavirtaan onkin Lyon, jossa Rhone yhdistyy Saone-jokeen ja Lyonissa kulkevat jo jokilaivat.
Tie Yenneen nousi jokivarresta pois ja ajelimme viinitarhojen keskellä, itse asiassa ensimmäinen viinialue Bellegardesta etelään. Yennessä ylitetään Rhone vielä kerran, josta se lähtee virtaamaan länteen kohti Lyonia.

Me jatkoimme vielä etelään, Lac d'Aiguebeletten rantaan kahville, sieltä sujahdimme tunnelin läpi Chamberyyn ja sitten olikin aika ajella moottoritietä pohjoiseen kohti kotia.


Antoisa päiväretki, paljon mukavia paikkoja, jonne voi mennä parkkiin yöksi, eikä matka ole todellakaan pitkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti