torstai 4. joulukuuta 2014

Valmistautumista talveen


Kuluva vuosi on lämpimin 50:een vuoteen Etelä-Euroopassa ja sen huomaa.  Sateita ja myrskyjä on riittävästi, ja lämpötilat ovat reippaasti plussan puolella.  

Suunnittelin pitäväni autossa vedet talven yli, jotta se olisi aina lähtövalmiina.  Tilasin Ruotsista GSM-Start lämmityksenohjausjärjestelmän, jolla saan käynnistettyä lämmityksen silloin, kun lämpötila autossa laskee alle nollan ja pitää kaiken sulana.  Tuota laitetta en ole vielä saanut, mutta kunhan se tulee, niin asennan sen ja raportoin sen toiminnasta.  Tarkoitus on lämmittää autoa ainakin silloin tällöin automaattisesti kosteuden poistamiseksi.

Mieleeni tuli kuitenkin parin talven takaiset pakkaset, täälläkin lähes -20 astetta, tosin vain kahtena päivänä, ja päätin tyhjentä sittenkin vedet pois.  Ihan vaan senkin takia, että tulee harjoiteltua nekin työvaiheet.

Vesitankin tyhjennys onnistui helposti, lattiassa on luukku, jonka sislätä löytyi hana.  Vesi lorisi iloisesti auton alle ja sain puhdistettua vesitankista roskat.  Samalla puhdistin suodattimen, josta löytyi jonkin verran isompaa roskaa.Truma-vedenlämmittimen tyhjensin avaamalla keltaisen nipsuhanan, sekä irrottamalla kirkkaan letkun punaisesta liittimestä.  Sinne lorisi nekin vedet, auton alle.


Jäin miettimään, että jäiköhän vesipumppuun vettä vielä?Harmaavesitankin tyhjennys ihan tyhjäksi on vähän ongelmallinen meidän autossa.  Joudun nostamaan oikeaa takakulmaa kiilalla ylös, että tankista saa vedet ulos, ja luulen, ettei se siltikään ihan tyhjäksi valu.  Laitankin sinne jäähdytysnestettä lirauksen talven varalle.  Vessan säiliöhän on tyhjä aina tyhjennyksen jälkeen, joten se on kunnossa.

Onko teillä tietoa/kokemusta, jääkö letkuihin tai putkiin järjestelmässä vettä kuitenkin niin paljon, että jäätyminen saattaisi aiheuttaa vahinkoa ?

3 kommenttia:

 1. Anna nyt ainakin minuutin verran pumpun pyöriä kaikkien vesihanojen olessa auki.
  T: Bavaria

  VastaaPoista
 2. Jep, pumppu pyöri, mutta en raaskinut pyörittää sitä kuin parikymmentä sekuntia. Hanoista ei tullut mitään... Luotan siihen, että tyhjä on.

  VastaaPoista
 3. Näkyy olevan shuflo pummppu, kestää kuivanakin varmaan yhtä soittoa vuorokauden, joten anna mennä vaan. Yleensä se jäätyvä vesi särkee hanan, siellä kun on ahtaita rakoja jotka eivät paljoa tarvitse laajenemista haljetakseen.
  Samoin pumpun sihti on herkkä paikka. Ja vesiletjen liitoskset jos on tehty haaroituksia muovilla. Mutta tippa siellä täällä kun kaikki hanat on auki ei yleensä särje.
  T : Bavaria

  VastaaPoista