torstai 8. toukokuuta 2014

Loire-joen varressa

Ja taas lähdettiin, suunnaksi otettiin lounas ja päädyimme Lyonin kautta Bas-en-Bassetiin, Loire-joen rantaan. Tänään, toukokuun 8. on toisen maailmansodan päättymispäivä, ja Ranskassa se on yleinen vapaapäivä.  Kylässämme valmistauduttiin seppeleenlaskuun muistomerkille, ja kaikki silmäätekevät aloittivat juhlallisuudet jumalanpalveluksella.  Me lähdimme ennen juhlia, joku oli unohtanut seppeleen automme viereen, toivottavasti se löysi oikeaan paikkaan.


Loire-joki

Rhonen varrelta Lyoniin jälkeen siirryimme lounaaseen yli vedenjakoalueen, jonka toisella puolella virtaa Loire.  Ensinmainittu laskee välimereen ja jälkimmäinen Atlanttiin, Biskajan lahteen.  Loire on Ranskan pisin joki, 1012 kilometriä. Loiren laakso lähempänä Atlanttia kulkee kaupunkien Amboise, Angers, Blois, Chinon, Orléans, Saumur ja Tours läpi, ja tämä alue on täynnä viinitarhoja sekä linnoja. Se on UNESCON mailmanperintölistalla mukana.

Bellegardesta Lyoniin moottoritiemaksu oli autollemme 17 euroa, normaalisti henkilöautolla se on noin 12 euroa.  Tiet olivat tyhjiä, vain suurimmat ostospaikat ja marketit olivat auki aamupäivän. Iltapäivällä etsiessämme parkkia, jokainen vapaa-ajanviettopaikka tai camping oli tupaten täynnä upeasta kesäsäästä nauttivia ihmisiä.  Keli on mitä parhain, +24 ja pilvetön taivas.

Löysimme mukavan campingin, La Camarque, vähän Bas-en-Bassetista sivussa.  Auto, kaksi henkeä, kolme koiraa ja sähköt, yhteensä 18,40 euroa yhdeltä yöltä.  No, kunnallisessa parkissa ei olisi maksanut mitään, mutta ollaan nyt näin.  Täällä ei ole muita autoja tai vaunuja, mobiilikodit ovat täällä kiinteästi asennettuina pationeen ja puutarhoineen ja asukaat ovat etupäässä eläkeläisiä. Respan kaveri oli myös juhlinut koko päivän, sen verran puhe sammalsi. Ihmetteli, kuinka suomalaisilla on auto ranskalaisissa kilvissä, mutta tyytyi selitykseen asuinpaikastamme. Maksun jälkeen kaveri siirtyi Renaultin pieneen sähköautoon hoiperrellen ja ajoi edellämme 50 metriä ja viittilöi autosta minne voimme pysäköidä.  Ei olisi kyennyt kävelemään siinä kunnossa.
Huomenna jatkamme länttä kohti, katsotaan nyt, minne saakka ajamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti