tiistai 27. toukokuuta 2014

Ranskalaisen autoilijan 10 sääntöä


Pieni kevennys liikenteen näkökulmasta, tosin tietyt asiat ovat pelottavan todellisia arkisessa liikenteessä Ranskassa...  Lähde on englanninkielinen The Local-lehti, joka kertoo ranskalaisia uutisia.

1. Ensimmäiseksi pitää muistaa historiasta, että huolimatta Ranskan vallankumouksesta, hallitsija ja valtio eivät pystyneet yksityistämään teitä. Tie kuuluu kansalle, ja kansalla on kiistämätön oikeus ajaa juuri omalla tavallaan. Jokaisen ranskalaisen kuljettajan sisällä on pieni Napoleon.

2. Jos ohitat jalankulkijan, koiranulkoiluttajan, juoksijan, pyörätuolin, vanhan ihmisen tai lastenvaunuja työntävän äidin, älä hiljennä. Aja niin läheltä kuin mahdollista, ja niin kovaa kuin mahdollista, mielellään vielä tuijottaen vihaisesti tuota ajattelematonta kuolevaista, joka on kehdannut tunkeutua pyhälle tiellesi.

3. Suojateitä ei ole. Joten näiden kuvitteellisten raitojen yli voi ajaa mitä vauhtia hyvänsä. Jos joku raukka yrittää ylittää tien juuri, kun ajat tavoittelemaasi määränpäähän, ei voi mitään. Omapahan on ongelmansa.

4. STOP- ja väistämisvelvollisuutta osoittavat merkit ovat pakollisia kakille muille, mutta ei sinulle. Jätä ne huomioimatta, samoin kuin muutkin henkilökohtaista vapauttasi rajoittavat liikennemerkit.

5. “Tie suljettu”-merkit eivät koske sinua. Voit täysin unohtaa moiset merkit, jopa joutuessasi kiertämään ne jalkakäytävän kautta. Ja sitten, taivas varjelkoon, jos todella tulet asfalttityömaalle tai muuhun tierakennuspaikkaan, pidä huoli, että jarrutat täydestä vauhdista ja samalla huudat nille idiooteille, jotka keskeyttivät matkasi ilman ennakkovaroitusta.

6. Jos et löydä pysäköintipaikkaa, pysäköi rinnalle/taakse/eteen. Kerro niuhottavalle valittajalle takanasi, että käyt pikaisesti leipomossa/pankissa/kampaajalla, ja se kestää vain kaksi minuuttia. Palatessasi puolen tunnin päästä takaisin autollesi, ole välittämättä puolen kilometrin autojonosta takanasi.

7. Jos ohitat yksinäisen pyöräilijän, älä hiljennä. Aja niin läheltä ohi kuin mahdollista, ei haittaa vaikka pyöräilijä putoaisi ojaan, koska ne ovat ei-haluttuja tieverkoston käyttäjiä. Mutta, jos näet pyöräilyjoukkueen kalliissa sponsorimainoksien peittämissä asusteissa, älä pelkästään hiljennä ohitustilanteessa ja kierrä heitä kaukaa, vaan muista myös kannustaa heitä hymyillen. Tämä siksi, koska joukkueurheilu Ranskassa on Hyvä Juttu, ja joukkuekilpapyöräily on se Paras Juttu !

8. Jos kännykkäsi soi ajon aikana, sinun on vastattava siihen. Sillä aikaa, kun ohjaat autosai yhdellä kädellä ja tuijotat toisessa kädessäsi olevaa puhelinta ja mietit vastaatko pomosi/puolisosi/pyöräilyvalmentajasi puheluun, voit aivan hyvin myös a) kiihdyttää vauhtia, b) suorittaa vaativia ajoliikkeitä kiertoliittymässä tai risteyksessä, c) kääntyä huutamaan lapsille takapenkillä (lasten puuttuessa räplää radiota tai navigaattoria). Sinun ei missään tapauksessa ole pakko keskittyä ajamiseen.

9. Kaikki liikennerajoitusta osoittavat liikennemerkit ovat vain siksi teiden varsilla, että EU-byrokraatit voisivat tuntea tehneensä jotain työtä. Aja niin kovaa kuin haluat, etenkin kylien läpi. Jos joku hidastelija yrittää estää sinua, sinun pitää ohittaa se välittämättä näkyväisyydestä, keliolosuhteista tai liikenteen määrästä.

10. Jos edelläajavassa autossa on ukomaalaiset kilvet, sinun on ohitettava se välittömästi, riippumatta ajasta, paikasta tai nopeudesta. Vaikka tämä sääntö koskee kaikkia ulkomaalaisia autoja, se pätee ennenkaikkea saksalaisiin ja englantilaisiin autoihin. Muista: kyse on Ranskan kunniasta!

Bonne route!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti