torstai 26. kesäkuuta 2014

Vibsolas GEAn käyttöönotto

Tässä toisessa kirjoituksessa käyn läpi laitteen pikaohjeen, jossa opastetaan käynnistämisessä, antureiden aktivoinnissa sekä GMS-yhteyden aloittamisessa. Lisäksi käyn läpi tekstiviesteillä tapahtuvan keskusyksikön asetusten hallinnan ja älypuhelimille tarkoitetun ohjelman toiminnan.

Ensimmäisessä vaiheessa kytketään virta liittämällä Micro-USB liitin keskusyksikköön ja virtalähde pistorasiaan. Keskusyksikköön syttyy kaksi valoa, vihreä osoittamaan laitteen päälläoloa ja keltainen salama osoittamaan latausta.Anturit liitetään keskusyksikköön painamalla kytkintä yli viisi sekuntia ja kytkimen päästämisen jälkeen anturin vihreä merkkivalo vikkuu 10 kertaa onnistuneen yhteyden luomisen jälkeen.


Kauko-ohjaimen ylempää nappia painamalla valvontatila menee päälle ja merkkivalo, keltainen kellon kuva, syttyy keskusyksikössä. Alempaa nappia painamalla valvontatile menee pois päältä.
Antureiden toimintaa sekä valvontatilaa kokeillaan kytkemällä valvontatila päälle kauko-ohjaimella ja liikuttamalla anturia. Keskusyksikköön syttyy “Ilmoitus”-merkkivalo ja summeri hälyttää.Laite on valmis perusvalvontaan, jos antureita liikutetaan, niin keskusyksikkö hälyttää lyhyesti.  Varsinaiset ominaisuudet saadaan käyttöön asentamalla keskusyksikköön SIM-kortti.  Ennen SIM kortin asennusta pitää varmistaa että PIN-koodin kysely on pois päältä tai pin koodi on 1234. Onnistuneen GSM-yhteyden luomisen jälkeen keskusyksikköön syttyy sininen merkkivalo.  Laite on valmis tekstiviestien vastaanottamiseen ja lähettämiseen.

Tekstiviestiasetukset otetaan käyttöön lähettämällä laitteen numeroon viesti:

lisää ensimmäinen käyttäjä

Vastauksena tulee varmistusviesti, joka sisältää kaikissa laitteeseen lähetettävissä viesteissä tarvittavan nelinumeroisen salasanan sekä ohjeita laitteen käyttöön.


Nyt Vibsolas GEAn asetuksia voi tarkistaa tekstiviestein:

9999 laitetiedot

(9999 on on esimerkki, laita sen tilalle oman laitteesi lähettämä salasana)9999 tilaÄlypuhelimille on tarjolla sovellus, jonka avulla laitteen hallinta on selkeää, eikä tarvitse muistaa eri komentoja.  Tuetut käyttöjärjestelmät ovat iOS, Android ja Windows Phone.  Itselläni on iPhone, joten seuraavat kuvat ovat iOS-sovelluksesta.

Sovelluksen iOS ikoni


Ensimmäinen sivu sovelluksen käynnistyttyä näyttää GEAn kauko-ohjaimelta. Vasemmasta yläkulmasta napauttamalla hammasratasta, saa perusasetusten näytön esiin.  


Perusasetuksissa syötä GEAn liittymänumero, salasana, jonka olet saanut lisätessä ensimmäisen käyttäjän ja valitse kieli, jolla ohjaat laitetta.


Alareunassa on neljä eri valikkoa.  Hallinta-kauko-ohjaimen kuva, josta saa lähetettyä tekstiviestin; hallinta päälle tai pois.


Laitteet-valikko, jolla hallitset antureiden ominaisuuksia.


Käyttäjät valikossa hallitaan tekstiviestein käyttäjien tietoja.


Järjestelmävalikon kautta hallitaan laitteen toimintaa


Esimerkkinä järjestelmävalikosta valitaan Summeri ja saadan näyttö, jossa valitaan summerin äänenvoimakkuus ja soimisaika.


Näppäämällä "Lähetä viesti" sovellus siirtyy iOS käyttöjärjestelmässä viestien lähetykseen, jossa on valmiina viesti "salasana summeri kova 5"
Vibsolas GEAn käyttöönotto on erittäin helppoa, ja monipuoliset asetusmahdollisuudet tekstiviestein mahdollistavat laitteen käytön erilaisissa kohteissa. Käytössä on huomoitava seuraavaa:
  • keskusyksikön ja antureiden välimatka voi vaihdella 10-50 metrin välillä olosuhteista riippuen, antureiden ja keskusyksikön välisen signaalin voimakkuuden voi tarkistaa anturista
  • keskusyksikkö, jossa on sisäänrakennettu summeri, on sijoitettava valvottavan kohteen sisäpuolelle
  • antureiden ja keskusyksikön väliset radiolinkit voi testata myös "yhteystesti"-komennolla. Näin ei tarvitse painella anturin nappia testin tehdäkseen, ja lisäksi tekstiviestivastaus antaa tarkempaa tietoa yhteydestä (lukuarvo välillä 0-100).
  • ei-verkkovirralla toimiessa on varmistettava virransaanti, jos latauksen väli ylittää 30 tuntia, eli ajoneuvoissa ja veneissä virta otettaneen ns. hupiakusta
  • summerin äänenvoimakkuus on yllättävän hiljainen myös asetuksella "kova" ja kun laite on valvontakohteen sisätilassa, se lähinnä ilmoittaa tunkeutujalle hälytyksestä
  • mobiililiittymässä ei tarvitse olla kuin tekstiviestimahdollisuus
  • verkkovierailut ulkomailla onnistuvat automaattisesti, tarkista kuitenkin liittymän toimivuus ennen matkaa
  • pre-paid liittymiä voi käyttää, mutta laite ei varoita puuttuvasta saldosta ja lopettaa viestittelyn, kun saldo loppuu, vaikka laite ilmoittaa merkkivalolla verkkoyhteyden olevan päällä

Ajoneuvot:
Autoihin ja kaksipyöräisiin GEA sopii valvomaan ovien aukaisuja ja ajoneuvon liikuttamista. Matkailuautoissa ja -vaunuissa voi lisäksi valvoa jääkaapin/pakastimen lämpötilaa.

Veneet:
Antureiden liiketunnistimen voi kytkeä pois päältä, ja valvoa magneettisuutta, joten veneet, joissa on ovia tai muita avattavia kohteita, voidaan asettaa valvonnan alaiseksi. 
Koti/toimisto/liiketilat/rakennustyömaat/varastot…:
GEA valvoo ovien ja ikkunoiden avausta, lämpötiloja, lähistöllä olevien esineiden liikuttelua jne.  Lämpötiloja voidaan valvoa kylmälaitteissa, ulkona sekä asuintiloissa, jos esimerkiksi lämmitys katkeaa.  Gea ilmoittaa myös tekstiviestillä mikäli laturin syöttöjännite katkeaa(sähkökatkon   sattuessa), laturin ollessa kytkettynä tukiasemaan. Samoin tulee tekstiviesti kun sähköt palaavat.
Tavaroiden valvonta:
Kuljettamalla keskusyksikköä mukana saadaan valvontaan arvokkaat harrastusvälineet, kuten golfvarusteet, sukset, lumilaudat, kunhan ne ovat laitteen ja anturin kantomatkan sisäpuolella.

Matkalla:
GEAn voi asentaa hotellihuoneeseen valvomaan huoneessa käyntejä asentamalla anturi ja magneetti kaksipuolisella teipillä oveen tai ikkunaan.  Tietysti tässä on huomioitava esim. siivoojan käynti, josta ei tietenkään tarvitse hälytystä saada, mutta vastaanoton kanssa on sovittavissa, että he ilmoittavat, kun huone on siivottu, ja sen jälkeen tekstiviestillä voidaan asettaa hälytys päälle.  Edelleen huoneeseen jäävät tavarat voidaan asettaa valvontaan antureilla.

Edellämainitut käyttökohteet ovat esimerkkejä, mutta Vibsolas GEA käy moneen muuhunkin valvontaan, kun hyödyntää antureiden ja keskusyksikön välistä yhteydenpitoa; esim. anturi poistuu keskusyksikön valvonta-alueelta ja palaa takaisin.  Lisäksi lisävarusteena saatava kutsunappi antaa mahdollisuuksia henkilöturvaan tai -hakuun. Tekstiviestin lähetysmahdollisuus kymmeneen puhelimeen itsemääritetyilla teksteillä on joustava kommunikointitapa joko vartiontiliikkeeseen tai jopa GSM-puhelimen kameraan, jos sellainen ominaisuus löytyy.  Tällöin valvontakohteessa voi olla ko. GSM-kamera ja se voi ottaa hälytyksen tullessa kuvan kohteessa.

Seuraavaksi käytämme GEAa matkailuautossamme ja aloitamme kokemusten keräämisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti