perjantai 27. maaliskuuta 2015

Ranskalaisen illallisen tärkeä osa, juustot! Ranska - Suomi sanastoa

Unohdin sitten sen oleellisen ranskalaisen illallisen osan, nimittäin juustot.  Kun iltasyöminen tehdään viimeisen päälle, niin pääruoan (plat principal) ja jälkiruoan (dessert) välissä nautitaan juustoja (fromages)!  Lounaalla se ei ole välttämätöntä, mutta toki silloinkin se on mahdollista.

Ruokalistassa on yleensä pääruokien ja jälkiruokien välissä varattu oma paikkansa juustoille, yleisimmin sieltä löytyy sinihimejuusto (Roquefort), valkohomejuusto (Brie) , vuohenjuusto (fromage de chevre) ja joku kova juusto, kuten Comte. Oikein ranskalaisissa illallisravintoloissa juustot tuodaan pienessä tarjoiluvaunussa pöydän viereen, josta jokainen voi sitten valita juustonsa.

Juustokärry
Juustovalikoimaan sisältyy aina alueen omat juustot, jotka ovat usein pienten tuottajien tekemiä, vuohenjuustoja tai pitkään kypsytettyjä kovia juustoja.

Osa ranskalaisista alueellisista juustoista, pohjois-luode suunnalla valkohome- ja vuohenjuustoja, etelä-kaakko suunnala sinihomejuustoja sekä itäisessä Ranskassa kovia, kypsytettyjä juustoja.

Sinihomejuustot ovat nimeltään "Bleu de paikannimi", lisäksi klassisimmat tunnetaan pelkästään paikanimellään, kuten Roquefort. Samaa kaava käytetään valkohomejuustoissa, "Brie/Camembert de paikannimi", tai sitten vain paikannimi tai jopa niin yksinkertaisesti vain kuin "Brie/Camembert". Vuohenjuustojen nimet ovat myös "Chevre de paikannimi" tai "fromage de chevre". Kovat, kypsytetyt juustot ovat omia tuotemerkkejään, kuten Comte, Beaufort, Morbier, Munster. Ja kaikkien näiden lisäksi on satoja yksittäisiä paikallisia juustoja, jotka voivat olla tyypiltään mitä tahansa, ja niihin tutustuminen on aina oma seikkailunsa, joka kannattaa tehdä!

plat principal -pla prinsipal- pääruoka
dessert -desseer- jälkiruoka
fromages -fromaas- juustot
Roquefort -rokfoor- sinihomejuusto Roquefortin kaupungista
Brie -brii- valkohomejuusto
Camembert -camambäär- valkohomejuusto
Chèvre -sheevr- vuohi
Comte -koont- kova, kypsytetty lehmänmaitojuusto
Beaufort -bofoor- kova, kypsytetty lehmänmaitojuusto
Morbier -morbiee- kypsytetty lehmänmaitojuusto, tunnistaa ns. "tuhkaraidasta" juuston keskellä
Munster -maasteer- kysytetty lehmänmaitojuusto

Kuvat ovat Googlen kuvahaulla löydettyjä.

2 kommenttia:

  1. Tuo kartta on tosi hyvä.
    Ja on sanastokin.

    T : Bavaria

    VastaaPoista
  2. Hyvää tietoa ja mainio kartta! Nyt maistuisi comte ja siihen kylkiäisiksi Roquefortia!

    VastaaPoista