keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Taas opittiin uutta

Viikonloppuna tehtiin vuoden ensimmäinen kierros lähiseudulla ja yövyttiin Albinissa yhden yön verran.  Lauantai-aamuna liityimme taas vaihtopäiväliikenteeseen hetkeksi Autoroute des Titans:illa Bellegardesta Pont d'Ainiin saakka ja sieltä siirryime pikkuteille ja ajelimme Rhonen rannalle.  Pikkukämppärit ja huoltoparkit olivat tyhjillään, vaikka tienpäällä liikkuikin matkailuautoja, vain muutama näkyi illan tullen jääneen, kuka minnekin yöksi.

Mekin parkkeerasimme aivan ylhäiseen yksinäisyyteen Rhonen rantapenkereelle lähelle Peyrieun kaupunkia.  Yöllä oli pakkasta pari astetta ja autossa nukkuminen monen kuukauden jälkeen tuntui taas vaativan totuttelua, sen verran levottomasti nukuin.


Sunnuntai-aamuna nousin sitten ennen seitsemää keittämään kahvia ja tein lenkin yhden koiran kanssa katsellen aamun valkenemista ja kuunnellen lintujen laulua.  Vähän ennen kahdeksaa tarjoilin naistenpäivän kunniaksi vaimolle kahvin ja aamupalan sänkyyn, ja jo vartin yli kahdeksan lähdimme jatkamaan matkaa.


Upeassa aamuauringossa ajoimme tuttuun Seysselin kaupunkiin, tarkoituksena käydä siinä Ain:in departementin puoleisessa Sysselissä leipomossa (boulangerie) haukkaamassa tuoreet croissantit, mutta se olikin kiinni!  Joten joen yli Haute-Savoien (eli yläsavon) Seysseliin, jossa löytyi avoinna oleva leipomo ja istuimme terassilla auringonpaisteessa kahvilla.

Kaupungissa oli sirkus, ja sen eläimet olivat joen rantapenkereellä ulkoilemassa, hupaisan näköistä, kun kamelit ja laamat sulautuivat maisemaan, kuin se olisivat aina siellä.Pistää miettimään, mitä nuo kamelit tuolla tekevät...
Kotiin suunnatessamme pysähdyimme Chanayn pikkukaupungin huoltoparkissa tankkaamaan juomavettä.  Kolmella eurolla pankkikortilla maksettuna saatiin vesi virtaamaan ja se lorisi tyhjään säiliöön iloisesti.  Kun testasimme sitten, että vesipumppu täyttää järjestelmän, myös vedenlämmittimen säiliön, niin pumppu ei lakannut ollenkaan pumppaamasta!  Eli jossain oli vuoto...  Nopeiden liikkeiden ja luukkujen avaamisen jlkeen vuoto paljastui WC-pöntön letkun kulmaliittimen juureen, siellä oli ollut talven aikana vettä, joka jonain pakkasyönä oli työntänyt letkua ulos liittimestä.  Ja nyt vesi siis lirui kasetin tyhjennysluukun takaa liittimestä ulos.  No, ei hätää, liittimen sai taas pitämään vettä, kun työnsi letkun liittimen sisään, se tuntui napsahtavan paikoilleen, eikä käsivoimin vetämällä tullut enää ulos.

Vuotava kulmaliitin, tässä jo alhaalta tuleva letku on työnnetty takaisin ja liitos pitää

Tuli mieleen aika, jolloin meillä oli vene, aina vesillelaskun yhteydessä kaiveltiin turkkilevyt ylös ja kaikki letkut ja läpiviennit esiin, kun tarkistettiin, ettei ole vuotoja missään veneen kelluessa ensimmäistä kertaa vedessä talven jälkeen.  Sama se on matkailuajoneuvossakin, nyt vaan vettä laitetaan sisälle, mutta samalla tavalla on tarkistettava, ettei vuotoja ole missään.

Viikonlopun jälkeen alkuviikolla olikin sitten vieraiden aika, suomalaispariskunta, jotka ovat kiertäneet tänä vuonna Eurooppaa jo 9000 kilometrin verran matkailuautollaan, saapuivat maanantaina meidän kotimajoitukseen.  Vietimme oikein mukavat pari päivää keskustellen karavaanarielämästä ja matkoista, nauttien hyvästä ruoasta ja lämpimästä auringonpaisteesta.  Ystävämme lähtivät tänään jatkamaan matkaa kohti Travemundeä ja kotisuomea.

Ja vielä ranskankieltä:

boulangerie -bulansjörii- leipomo
patisserie -patissri-  konditoria
boucherie -bushrii- lihakauppa
pharmacie -farmasii- apteekki
epicerie -episri- pieni elintavikekauppa, vihanneksia ja hedelmiä

1 kommentti:

  1. Flashbackit löi lujaa. Hankin aikanaan vaunun juuri siksi, että se nyt varmaan pitää vettä toisin kuin edeltäjänsä, suuri ja kaunis torpedoveneen mallin mukaan rakennettu mahonkivanerivene. Kun vesisäiliön letku irtosi Gentissä seuraavana kesänä mainitun myymisestä oltiin taas vesiongelmissa; onneksi minäkin ymmärsin toimia nopeasti, kun pumpun ääni kuului ilman syytä. Kulkine on tärkeä tuntea kunnolla, vianetsintä ja korjaus sujuu nopeasti.

    VastaaPoista