keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Vapaapäivän viettoa ja liikennehuomioita

Tänään, marraskuun 11., on Ranskassa ensimmäisen maailmansodan aselevon allekirjoittamisen muistopäivä.  Ja tietysti se on pyhäpäivä, jolloin kaikilla on vapaata ja jokaisessa kylässä on omat juhlansa, jossa lasketaan seppeleet muistomerkeille soittokunnan säestyksellä ja sen jälkeen on lounas.

Tavat muuttuvat, ja niinkuin aina, rahan vuoksi - tänäänkin ovat useat kauppakeskukset auki, esimerkiksi Toulonin Ikea ja Les Arcsin HyperU, jossa on varsinainen Star Wars-promootio juuri tänään.  Nuorisoa ja lapsiperheitä yritetään viihdyttää "pakollisena" pyhäpäivänä ja toivotaan heidän kuluttavan rahaa myös tänään...Edellisen reissumme ajeluista koostin videopätkän, jossa näkee, kuinka kaksipyöräiset kulkevat liikenteessä täällä.  Olimme Toulonin ohitustiellä ruuhkassa, liekö syynä onnettomuus, koska hälytysajoneuvoja meni jonossa ohi useita.  Me emme nähneet, mikä ruuhka aiheutti, mutta jonossa seisoessa oli aikaa katsella liikennettä.  Moottoripyörät ja skootterit eivät hidasta koskaan liikenteen seassa, vaan ajavat häikäilemättömästi ohi, vaikka liikenne kulkisi normaaliakin vauhtia.  Ruuhkassa on ratin takana oltava vieläkin tarkkaavaisempi, koska pieni liike sivusuunnassa saattaa aiheuttaa todellisen vaaratilanteen kaksipyöräisen tullessa autojonojen välissä huomattavaa vauhtia...  Ja jos auto peittää niiden ajolinjan, siitä saa huomautuksen hyvin nopeasti, kuski tai kyytiläinen kopauttaa kattoon herkästi...

Ja ambulanssien perässä kaksipyöräiset ajavat mielellään, jos muu liikenne seisoo, silloin pääsee helpommin eteenpäin.  En ole ihan selvillä, mitä liikennesäännöt täällä sanovat ko. aiheesta, mutta otan selvää.

Varokaa Ranskassa kaksipyöräisiä liikenteessa, siis jos ehditte, usein käy myös niin, että ne vain ilmestyvät jostakin ja tilanne on jo ohi, ennenkuin ehtii mitään reagoida.  Sen jälkeen alkaa miettimään, mistä se tuli ja mitä olisi voinut tapahtua...

Videon lopussa tyypillinen tilanne lauantai-aamulta, leipomon (boulangerie) edessä, kun ihmiset ovat leipää hakemassa, pysäköidään miten sattuu ja sen seurauksena muut arpovat omaa pysähtymistään aiheuttaen vaaratilanteita.  Mutta tämäkin on niin normaalia Ranskassa, siihen tottuu äkkiä ja alkaa itsekin tekemään samoin.  Tunnustan integroituneeni maahan opittuani tämän tavan...2 kommenttia:

  1. Täällä Belgiassa on myös aselevon päivä ja kaikki paikat kiinni, paitsi eu:n virkailijoilla on normaali työpäivä. Ja moottoripyörille on täällä ainakin sääntö että ruuhkassa saa ohittaa jonojen välistä, mutta maksimi nopeus ero 20 km/h ja normaali liikenteessä se on kiellettyä. Ja yleensähän nämä belgialaiset kopioi lait ranskasta.

    T : bavaria

    VastaaPoista
  2. Tuossa filmissä liikenne oli aika rauhallista. Viime viikolla, kun sitä katso Nizzassa bussista käsin ja itse pyöräili, niin oli aivan toinen meininki. Mopot/moottoripyörät ohittelivat aika hurjissa paikoissa. Itse pyörällä ja kävellen kun liikkui siellä Nizzan ja Antibesin välillä niin pelotti aivan. Siellä oli pyöräilykaistoja, paremmin kuin Italiassa, muttei joka paikassa. Myös mopot käytti pyöräkaistaa joka minua pelotti ja siirryinkin monet kerrat taluttamaan pyörää kävelykaistalle. Jopa italialaiset ovat huomaavaisempia liikenteessä jalankulkijoita kohtaan kuin ranskalaiset. Italialainen pysähtyi, jopa kuorma-auto, kun näki jalankulkijan, mutta ranskalaisautoilija ei. Tämä nyt oli naisen näkökulma asiasta. Hyvä oli ajaa kuskin mukaan mökkiautolla Ranskassakin. :)
    Suomen liikennettä ei vanha enää niin muista, miten se meni, mutta sitä on niin monessa maassa ihmetellyt kuinka täällä ollaan niin kohteliaita liikenteessä. En vedätä kotiin päin kun totean, että Saksassa ollaan erittäin kohteliaita liikenteessä, etelä-Euroopan kohteliainta kaikin puolin.

    VastaaPoista