keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Hyvä ruoka, parempi mieli

Hieman ristiriitainen tuo otsikko, kun sitä katsoo Ranskasta päin.  Suomessa ruokateollisuus on lanseerannut sloganin, joka myy mielikuvissa hyvää ruokaa, mutta on pelkkää tehdasvalmisteista lisä-aineilla kiihdytettyä tuotantoa.  Ja sitten täällä, jossa panostetaan tuoreisiin peruselintarvikkeisiin ja loihditaan niistä todella hyvää ruokaa.

Tänään osui silmiin kaksi artikkelia netistä, toisessa esiteltiin Espoon kaupungin koulujen ruokia tuoteselosteineen ja toisessa kerrottiin ranskalaisen vanhainkodin keittiöstä ja ruoanlaitosta.  Hirveä kontrasti, ensimmäisessä syötetään lapsille ja kasvuiässä oleville teollisia sotkuja - jälkimmäisessä hyvä ruoka kuuluu perusoikeuksiin vanhainkodissakin.

Pyhä ruoka ja sen nauttiminen alkaa jo kouluissakin Ranskassa, ei täällä julkisesti uskalleta tuputtaa eineksiä.  Tottakai valmisruokaa löytyy marketeista, ja sitä ostetaan, mutta kyllä ruoka ja ruoanlaitto on edelleen arvostettua kotonakin.

Syksyn merkit näkyvät selvästi marketeissa tuorepuolella, hedelmävalikoima pienenee ja tiskeihin ilmestyvät kurpitsat ja muut juurekset.  Ja se talvijuusto, Mont d'Or, on myös tullut kauppoihin, siitä viimeistään tietää, että talvi on tulossa.

Facebookissa oleva yhteisö "Arvokas vanhuus" ajaa oikeaa asiaa, mutta ennenkuin päästään ranskalaisvanhainkodin tasoiseen ruokaan, on paljon vielä tehtävää...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti