lauantai 11. lokakuuta 2014

Sveitsiläisiä juustoja

Viime viikonlopun matkalla tutustuimme paikallisin juustoihin Sveitsissä, kahteen Lidlin juustoon ja kolmeen pienen juustolan valmistamaan juustoon.  Kaikista jäi mieleen ainoastaan se, ettei niitä tulla uudestaan ostamaan, koska ne eivät yksinkertaisesti ole sitä juustotyyppiä, josta pitäisimme.Ensinmainitut Lidlin juustot olivat tyyppiä "rahmkäse", eli rasvapitoisia kermapohjaisia juustoja.  Toinen oli maustettu viherpippurilla, toinen oli tarkemmalta nimeltään Säntis.  Molempien juustojen tuntuma suussa oli kiinteä ja kumimainen, ensimmäinen maku muistutti Viola-sulatejuustoa.  Viherpippuri antoi makua juustoon, muuta makua siinä ei ollutkaan.  Säntis oli suolaisempi, mutta mauton sekin.

Sitten ne Sembracherin juustolasta hankitut juustot.

Fondue- ja racletteautomaatti

Juustolan tuotteet

Tomme "Valentine au lait cru"

Tomme on alppiseudulla raakamaidosta valmistettu pehmeä juusto pestyllä kuorella, kiinteä tai pehmeä sisältä ja makuna on tyypillisesti pähkinäistä aromia.  Näin siis Ranskassa, mutta ei Sveitsissä...  Tämä sydämen muotoon tehty juusto oli pehmeähköä, erittäin suolaista ja sulatejuuston makuista kumimaista rakenteeltaan.  Suuri pettymys!
Tomme Vieux

Neljä kuukautta kypsytetty Tomme, rakenteeltaan puolikova, jonka kuori oli useiden pesujen jälkeen jo kovempi kuin edellisessä juustossa.  Maku sulatejuustomainen, erittäin suolainen, minkäänlaista pähkinää ei jälkimausta saanut kiinni.
Tomme Alpage

Noin 6 kuukautta kypsytetty juusto, jossa mausteena karhunlaukkaa, eli karhunvalkosipuli-kasvia, joka kerätään keväällä ennen kukintaa ja sen maku on tosiaan valkosipulinen.  Tämä juusto oli jo syötävämpää, niin rakenteensa kuin makunsa ansiosta.  Suolaisuus ei tuntunut suussa ja karhunlaukkaa oli juuri sopivasti.Söimme juustoja Orsieresin kaupungista ostamamme ruis(!)leivän kanssa, johon oli lisätty saksanpähkinöitä.  Leipä valmistetaan ruisjauhoista ja vedestä, kohotetaan hiivan avulla ja paistetaan.  Maukasta happamatonta leipää, kävimme ostamassa sitä vielä paluumatkalla lisää.


Kun verrataan sveitsiläisiä ja ranskalaisia juustoja, niin ensimmäisenä on todettava sveitsiläisten juustojen olevan enemmän samanlaisia niin rakenteeltaan kuin suolaisuudeltaan.  Se on seikka, joka häiritseee ranskalaisiin juustoihin tottunutta.  En osaa sanoa sveitsiläisten pikkujuustoloiden valmistusmenetelmistä, mutta kun Ranskan puolella kävelee juustolaan ja ostaa satunnaisesti uutta juustoa, jotain niistä reilusta kolmestasadasta ei juustosta mitä Ranskassa valmistetaan, niin harvemmin pettyy.  Sveitsissä pettyminen on enemmänkin todennäköistä.

Vielä yksi erikoisuus, Sveitsiläisiä pastilleja, joissa on Islantilaista sammalta.  Raikkaan makuisia, mutta käyttötarkoitus jäi epäselväksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti