keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Kesäkelien loppu ja hiihtokauden alkumerkit

Viimeiset kissankellot ennen talven tuloa marraskuun kolmantena...
Marraskuu näytti lopulta selvät merkit talven tulosta.  Lokakuun loppu ja vielä viime sunnuntai, marraskuun toinen, oli lämmin ja aurinkoinen.  Edellisenä perjantaina tein lyhyen vaelluksen Juralla, Col de la Faucillen hiihtokeskuksen rinteillä ihailemassa maisemia ja katsomassa, kuinka hiihtokeskus valmistautuu tulevaan kauteen.  Rakennustyöt ovat loppusuoralla ja uusi tukikohta vammaishiihtoon valmistuu hyvää vauhtia.  Rinnekoneet näyttivät olevan jo valmiina lumisateisiin.
Sunnuntaina aamupäivällä kiipesimme yhdelle Haute-Savoien pikkukukkuloista, Le Molelle. Huipulle oli jatkuva virta ihmisiä molemmilta puolilta vuorta, olihan viimeinen koululaisten syysloman päivä, ja varmasti viimeinen kesäinen vaellussää.

Nousu on lyhyehkö ja jyrkkä, ensin kuljetaan tienpohjaa siksakkia rinnettä ylös ja sitten loppurutistus mennään polulla harjannetta pitkin, välillä asetellen askeleita huolellisesti kivien väliin.  Viimeinen nousu kestää viitisenkymmentä minuuttia, kokonaisnousuaika parkkipaikalta on noin kaksi tuntia.


Maisemat ovat upeat, reilun 1800 metrin korkeudesta alpit näkyvät eteläpuolella komeana ja Le Molen ohi kulkeva moottoritie halkoo ensin Bonnevillen kaupungin, menee sitten Clusesin ohi ja sukeltaa solan läpi kohti Chamonixia.

Molen päältä lähtevät myös liitovarjoilijat, joiden suoritukselle pitää nostaa hattua, ensin he kiipeävät varjoineen huipulle ja vasta sitten pääsevät sieltä lentoon.  Kyllä siinä saa kuntoa olla kavutakseen sen repun kanssa ylös, vielä kohtuuajassa...


Viikon alku onkin ollut sitten syksyistä sään puolesta, lämpötilat ovat laskeneet sitä mukaa, mitä enemmän on pilviä kerääntynyt taivaalle ja eilen tiistaina alkoi sade. Etelä-Ranskaan annettiin ukkos- ja tulvavaroitukset ja eteälisille Alpeille lumimyrskyilmoitukset.  Tänään, keskiviikkoaamuna, sadetta on tullut jo lähes 50 milliä ja Juran päällä näkyy lumikerros.  Lämpötila kuudessasadassa metrissä on +6, tuolla Col de la Faucillella, 1300 metrissä, on nollassa ja 1500 metrissä jo pakkasen puolella.

Tässä muutama webcam-linkki lähialueiden hiihtokeskuksiin:

Monts-Jura, meidän "takapihamme"

Flaine, iso hiihtoalue, tunnetaan nimellä Grand Massif, ennen Chamonixia Genevestä päin tultaessa, näkyy ylläolevissa kuvissa...

Kattava hiihtosivusto on skipass.com, tosin ranskankielellä, mutta avainsanato on kuitenkin hyvin englantijohdannaista, joten kyllä sieltä tietoa löytää.  Jos tekee tiukkaa, niin voin auttaa suomentamisessa !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti