keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Kiertoliittymä, rond-point, Ranska - Suomi sanastoa

Kiertoliittymille pitää omistaa ihan oma postauksensa.  Ranskassa niitä oli viime vuonna yli 35 000 ja lisää rakennetaan.  Mikä ettei, se saa paikallisen tieliikenteen sujuvaksi ja vähentää selvästi onnettomuuksia.  Mutta pikkuteitä ajellessa alkaa ratinpyöritys ja vaihteiden vispaaminen tuntua työltä, kun kiertoliittymiä on toinen toisensa perään.

Kaikki puhuvat täällä "rond-point", mutta itse asiassa kiertolittymä on "carrefour giratoire".  Rond-point on määritelmän mukaan pyöreä, puolipyöreä tai ovaali paikka, jonka keskellä on patsas, kioski tai suihkulähde.

Carrefour giratoire (pyörivä risteys) sen sijaan on risteys, jossa on pyöreä liikennealue, jossa kulkusuunta on vain yhteen suuntaan ja se mahdollista jopa u-käännöksen tekemisen.  Tuo käsitteiden sekaantuminen selitetään usein sillä, että kiertoliittymien tullessa Ranskaan, etoajo-oikeudet olivat vieras käsite paikallisille autoilijoille ja kiertoliittymää haukuttiin "Englantilaiseksi liikenneympyräksi" (rond-point anglais).

Nämä liikennemerkit tulevat tutuksi ranskanmaalla:

Kiertoliittymä

Huomautuksella, että teillä ei ole etuajo-oikeutta

Lisäteksti kehottaa antamaan tietä etuajo-oikeutetuille

Tuosta keskimmäisestä kuvasta otetaan teksti ja sanotaan se suomalaisittain "vunavepaa", se on kiertoliittymän nimi Ranskassa, näin ystävämme sen tulkitsivat.

Suuntamerkkien käyttö eroaa suomalaisesta lainsäädännöstä, tämä näyttää, miten Ranskassa "pitäisi" suuntamerkkiä näyttää kiertoliittymässä:


Jos tarkoituksesi on poistua ensimmäisestä tai toisesta liittymästä, näytät suuntamerkkiä oikealle normaalisti.  Mutta jos poistut vasta kolmannesta tai neljännestä, sinun on laitettava suuntamerkki vasemmalle tullessasi kiertoliittymään ja juuri ennen poistumistasi laitettva se oikealle vilkkumaan.

Juu juu, näinhän se ei toimi tosielämässä.  Ranskan kiertoliittymät ovat arpapelia, miten sinne sisään pääsee ehjänä, poistumaan pääsee helpommin, koska sinulla on etuajo-oikeus. Ja tosiaan, jos liittymässä on kaksi tai useampi kaista, sen tarkemmin on syytä valita ajokaista.  Itse ajan yleensä oikeaa kaistaa, vaikka menisinkin vasta kolmanesta liittymästä ulos, ja tiukasti vilkku vasemmalle päällä, jotta muut näkevät, että ei tässä ainakaan poistumassa vielä olla.  Parempi sekin, kuin ajaa vilkuttomana kiertolittymän keskellä...

carrefour giratoire - carrfuur sjiratuaar - kiertoliittymä
rond-point - roonpua - pyöreä aukio, puhekielessä kiertoliittymä
carrefour - carrfuur - risteys
vous n'avez pas la priorite - vunavepa la priorite - olette väistämisvelvollinen
cédez le passage - sedeelöpasssass - antakaa tilaa, väistämisvelvollisuus
panneaux de signalisation - pannoodösinjalisasio - liikennemerkit

2 kommenttia:

  1. Joo joo, kuinkas monen ranskalaisen olet nähnyt vilkuttavan mihinkään suuntaan tai edes ajamaan omalla kaistallaan, kyllä ainakin meidän kulmilla mutkat ajetaan suoriksi. Ainoa jonka olen todella noudattavan sääntöjä on minun ambulanssitaksini. Muuten mikä se uusi nimi on silloin kun asuin vielä Suomessa niitä sanottiin liikenneympyröiksi.

    VastaaPoista
  2. Kyllä se kansankielessä yhä on rondpoint olkoon minkä muotoinen tahansa, meidänkin kylän sisääntuloväylään rakennettiin sellainen, ei ole ole pyöreä (rond) ei soikea vaan kaikkea mahdollita siltä väliltä, piirustusten mukaan siihen keskelle pitäisi tulla "puu ja penkki" mutta on vielä sen verran uusi etteivät ole ehtineet. Ihan hyvä idis sikäli että sen "ympyrän" toisella puolella on apteekki, kukkakauppa, vihanneskauppa, leipomo ja lihakauppa, onhan hyvä että voi levähtää, siis jalankulkijat, kesken kaiken ylittäessään vilkasta maantietä. Ai niin onhan siellä vielä kampaamo/parturikin, tai ainakin oli.

    VastaaPoista