keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Aprillipäivä vuonna 2020

Niin, olisipa tämä tilanne maailmalla vain aprillia. Perinteisiin kuuluu lukea aamulla uutiset ja yrittää tulkita millä tavalla tänä vuonna yritetään jekuttaa ihmisiä.  Mutta, ei ole ollut yhtään mielenkiintoa etsiä huijauksen yrityksiä, sillä tietotulva on niin valtava joka päivä koskien eristyksiä, sairastuneita ja kuolleita.  Olen vähentänyt huomattavasti uutissivuilla viettämään aikaa ja muutenkin ns. ruutuaika on jäänyt vähemmälle.

Pihatyöt ovat pitäneet mielen korkealla, olen raivannut epämääräisiä pusikoita ja tehnyt niihin tilaa uusille näyttävämmille kasveille.  Täällä Provencessa on pari asiaa, joita pitää noudattaa maanmuokkauksen jälkeen; ensimmäinen on, että kastelun pitää olla kunnossa uusille kasveille ja toinen on, että jotain katetta pitää laittaa kasvien väliin.  Kastelu turvaa kasvien hengissä pysymisen kuumimman kesäajan läpi ja kate estää niiden viheliäisten rikkaruohojen kasvun.  Nyt pitää vaan miettiä, mitä kasveja istutan, haasteena on se, etteivät puutarhat ole auki.  Toistaiseksi olen siirrellyt ylikasvaneita tai alunperin huonoon paikkaan istutettuja kasveja uusiin paikkoihin.  Lisäksi istuttamani siement ovat itäneet hyvin ja sieltä on tulossa uutta kasvia kevään kuluessa.  Nyt päivä-aktiviteettiin kuuluu aamulla purkkien nostaminen aurinkoon ulos, jos vain on tarpeeksi lämmin, ja illalla niiden siirto takaisin sisään.

Sitten niitä koronaviestejä:

Neljässä vanhusten palvelutalossa Ranskassa on kuollut vanhuksia maaliskuun 5. päivän jälkeen.  Tosin, koronan aiheuttamia kuolemia ei ole selvitetty tarkasti, mutta neljässä palvelutalossa on kuolleita nyt yhteensä 60.  Ennenkuin voidaan yleistää kuolemien johtuvan viruksesta eikä muusta syystä, tällaisia lukuja ei saisi liittää koronauutisiin.

Toulonissa on 20-vuotias nuorimies vastustanut ulkonaliikkumisrajoituksia ja pidätetty jalkapallon pelaamisesta ystävänsä kanssa.  Ilmeisesti on vastustanut poliiseja riittävästi, koska on nyt totaalieristyksessä poliisin huomassa ja odottaa oikeudenkäyntiä.  Rangaistus voi olla jopa 6 kuukautta vankeutta ja 3750 euroa sakkoa.

Pääsiäisen lähestyessä keskustelu koululaisten kevät lomasta alkaa kiihtyä.  Perinteisesti kahden viikon kevätloma, joka alkaa tulevana perjantaina, on tarkoittanut siirtymistä Etelä-Ranskaan nauttimaan kevään lämmöstä ja rentoutumaan, usein isovanhempien luo.  Hallitusta myöten viestitään nyt, että minkäänlaista liikkumista kevätlomien varjolla ei tulla hyväksymään, ja lasten olisi syytä käyttää kotiopiskeluun kyseinen aika. Tämä on todella iso juttu ranskalaisille, joille kevätloma on ollut aina suuri tapahtuma.

Ranskan autokauppa on kokenut rajun pudotuksen viime vuoteen verrattuna.  Uusia autoja on myyty 72.2 % vähemmän ja koko vuoden pudotukseksi ennustetaan 20 %.

Kaupunkitorit ovat suljettu hallituksen määräyksellä, mutta maan tapaan pormestareille annettiin oikeus avata tori, jos tarve vaatii.  Kuva näyttää tällä hetkellä avoimet torit Alpes-Maritime:n departementissa.  Tietääkseni meidän Var:in departementissa ei ole toreja auki.Torikielto(kin)  jakaa mielipiteitä, mutta se olisi mahdollisuus paikallisille tuottajille saada tavaroitaan myytyä.  Jonkinlainen myynnin organisointi olisi paikallaan myös meidän kylässä, jonne ei tarvitsisi niitä iänikuisia vaate- ja sänkykauppiaita, vaan hedelmät, vihannekset, juustot ja liha/kala, ja se onnistuisi kyllä jatkamalla myyntiaikaa iltaan ja hajauttamalla myyntipisteet torilla.

No niin.  Jokohan se riittäisi tältä päivältä? Tähän loppuun MurhaMartta lähettää terveiset ja kertoo, kuinka kävi eilen nutrian luolassa kurmottamassa kintasnahkoja!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti