lauantai 28. maaliskuuta 2020

Provencen kuulumisia viikonlopuksi


Toissapäivänä kerroin kylmästä yöstä ja eilen aamulla herätessäni pakkasta oli taas -6 astetta. Eilen kävellessäni ympäri viini- ja puutarhaa, tietysti lupalappu taskussa, huomasin seljapuun lähes parikymmensenttisten uusien kasvujen paleltuneen, samoin viikunapuiden varovasti auenneiden lehtisilmujen kuivuneen koppuroiksi.  Kirsikkapuun kukat yrittävät vielä kitkutella, onneksi niitä ei ollut auennut kuin muutama.

Tänään aamulla olikin taas +7 asetetta ja pitemmän ajan ennuste ei enää lupaa pakkasia.  Hyvä niin.

Kasveihin ja koronaeristykseen liittyen, ranskalainen traditio on antaa kielon kukkia vapunpäivänä rakkaalleen ja sekin on nyt vaarassa.  Eihän kukaan pääse myymään niitä saati ostamaan rajoitusten vuoksi.  Kielomyyjiä on normaalisti joka liikenneympyrä ja kadunkulma täynnä vappuaamuna ja jo viikkoa ennen kieloja on kaupoissa myynnissä.  Kielonkasvattajat ovat myös huolissaan, kuinka kauppa käy, ja minulle oli uusi tieto, että nyt myyntiin tulevat kielot ovat istutettu kolme vuotta sitten.  


Kun liikkumiskielto alkoi, Pariisin seudulta "pakeni" 1,2 miljoonaa ihmistä provinsseihin karanteeriin.  Tyypillinen syy tähän joukkopakoon oli suljetun Pariisin tylsyys ja ahtaat asunnot. Tämä ihmismäärä on 17 % Pariisin seudun väestöstä, eli melkoinen kansanvaellus tapahtui.  Euroopan komissio pyysi Eurooppalaisilta teleoperaattoreilta liittymien sijaintitietoja, jotta ihmisten paikallaanpysymisen ja viruksen leviämisen suhdetta voisi seurata.  Ranskasta valittiin Orange, jolla on 34 miljoonaa liittymää.  Kerätyt tiedot tultaneen hävittämään pandemian jälkeen.

Kun liikkumisalue pieneni yhteen kilometriin, tuli käytettäväksi ranskalainen karttapalvelu, jossa voi antaa oman osoitteensa ja asettaa yhden kilometrin alueeksi, jolla haluaa liikkua.  Palvelu näyttää kartalla käveltävän alueen, johon sisältyy pienetkin tiet ja meillä alue näyttää tältä:


Aika syheröiseltä alueelta vaikuttaa, mutta fakta on, ettei meillä voi juurikaan metsässä kävellä, aluskavillisuus on niin tiheää, ettei siellä voi liikkua kuin villisiat.  Detaljina kasveista voi mainita köynnöksen, joka on kuin entisajan piikkilankaa.  Kasvi on nimeltään sarsaparilla, joillekin se lienee tuttu Smurffi-sarjakuvasta, koska smurffien lempijuoma on sarsaparillamehu.

Ranskan pääministeri puhui lauantai-iltapäivällä ja sanoi, että huhtikuun 15 ensimmäistä päivää tulevat olemaan vaikeammat koronan suhteen kuin jo menneet 15 päivää.  Tällä hetkellä Ranskassa on 33 414 tartunnan saanutta ja 2314 koronavirukseen kuollutta.

Valtion toimenpiteet saavat sekaannusta aikaiseksi myös hallinnossa.  Poliisit komennettiin toimittamaan kaikki varastossa olevat hengityssuojat terveydenhoitolaitoksiin, jolloin poliisien liitolla meni kuppi nurin.  Hyvin selkeä viesti poliiseilta oli, että liikkumisrajoitusten valvonta ja sakottaminen loppuu siihen.  Terveyden vaarantaminen ei ole heidän tavoitteena, vaan määräysten valvonta.  Jälkipuintia en ole löytänyt mistään, enkä osaa sanoa, kuinka valvontaa nyt toteutetaan, kun ei ole tullut liikuttua kylillä.

Villeneuve-Loubet:issa pormestarin huolenaiheeksi ovat nousseet koiranulkoiluttajat, jotka eivät kerää koirien ulosteita pois kaduilta. Hän on ilmoittanut, että liikkumisrajoitusten valvonnan lisäksi tullaan sakottamaan koiranomistajia 68 euron sakolla, jos koirien jätöksiä ei kerätä pois.  

Eiliseen mennessä oli liikkumslupalappuja kyselty 4,3 miljoonaa kertaa ja huomautuksia oli annettu 260 000.  Sehän tekee euroissa reilu 35 miljoonaa jos kaikkia on sakotettu, mutta suurin osa lienee suullisia huomautuksia.  

Maanantaina avataan Mentonissa drive-in koronavirustestiasema, joka on tarkoitettu terveydenhoitohenkilöille.  He voivat halutessaan pyytää testausta ja heille tehdään lähete testiasemalle, jonne he ajavat autolla, testi tehdään autosta nousematta ja tulos saadaan sen valmistuttua.  Ranskassa tähdätään nostamaan testausten lukumäärä 30 000:een päivässä huhtikuun alusta lähtien.

Mitä tässä tietotulvassa voi tehdä? Pysyä kotona ja yrittää pysyä terveenä.  Kaupassa on käytävä välillä, mutta ei muuta.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti