keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Kylmän yön jälkeen

  • Kahdeksas rajoituspäivä valkeni täällä Provencessa kylmänä. Meilläkin oli yöllä lähes -5 astetta ja lähempänä vuoristoa kolmenkymmenen kilomerin päässä pohjoisessa elohopea painui kymmeneen miinusasteeseen! Tämä ei ole poikkeuksellista täällä ääri-ilmiöiden alueella, mutta se haittaa niin kevääseen heräävää luontoa, kuin myös asunnottomia, jotka elävät kaduilla rantakaupungeissa.  Antibes on avannut koronan takia kaduilla asuville Punaisen ristin avustamana suojapaikan Fort Carré:n tiloissa ja viime yön kylmyyteen se toi helpotusta.

Postitoimistot ovat sulkeutuneet jo suurimmalta osin ja nyt rajoitetaan postijakelua.  Normaalisti posti jaetaan kaikkina viikonpäivinä, poislukien sunnuntai. Tästä päivästä lähtien postia ei jaeta keskiviikkoisin ja lauantaisin ja ensi viikosta lähtien postin jakelu toimii vain keskiviikosta perjantaihin.  Avoimia postitoimistoja on Var:in departementissa enää 26 ja Alpes-Maritime:ssa 27. 

Yllättävä uutinen oli, että Ranskan kansalaisia on jumissa ulkomailla vielä 70 000!  Lähimmät lienevät Marokossa, jossa talvenviettäjiä matkailuautolla on arviolta yli 400 autokuntaa odottamassa laivakuljetusta.  Espanja on lakkauttanut kaikki laivavuorot Tarifasta Marokkoon.

Monacossa on aloitettu katujen desinfiointi.Vaikka mitään konkreettista hyötyä ei tästä maailmalla ole todettu olevan, silti ruhtinaskunnan terveysviranomaiset ovat aloittaneet työn.  Suojapukuihin pukeutuneet henkilöt ja neljä säiliöautoa korkeapainepesureineen tulevat ruiskuttamaan männyntuoksuista desinfiointiainetta kaikkialle. Sama operaatio on aloitettu tänään sitruunakaupunki Mentonissa Ranskan puolella.Jotain hyvääkin on, Alpes-Maritime:n departementissa rikosten määrä on pudonnut dramaattisesti.  Normaalit juopumusrikkeet, väkivaltarikokset ja murrot ovat vähentyneet melkein 80 %. Poliisin päivittäistä tutkintatyötä tekee tällä hetkellä kuusi poliisia normaalin kahdenkymmenen sijaan.

Six-Foursin kaupungissa yksi leipomo on lopettanut patonkien tekemisen ja sen sijaan ryhtynyt valmistamaan isompia leipiä kannustaakseen ihmisiä olemaan tulematta joka päivä leipäostoksille.  Isommat leivät säilyvät useamman päivän syömäkelpoisina, sillä normaalikäytäntöhän on ranskalaisilla ostaa tuoreet patongit niin aamulla kuin illallakin.  Ei silti, kyllä patonkiakin voi syödä vielä parin päivän päästä, jos sitä säilyttää muualla kuin leipäkorissa ilman suojaa, jolloin se kuivuu nopeasti pesäpallomailaksi.

Ja liikkumislupalomake on päivittynyt uuteen versioon!  Siihen pitää lisätä syntymäaika ja -paikka, jo aiemmin olleiden yhteystietojen lisäksi.  Ranskalaisten kiintymys syntymänimen kysymiseen oli jo aiemmassakin lomakkeessa. Lisäksi liikkumisen syitä on lisätty kaksi uutta, osallistuminen viranomaisten määräämään toimintaan tai viralliseen lakiin tai hallinnolliseen kokoukseen osallistuminen.  Ja vielä - päivä ja kellonaika, jolloin on lähtenyt liikkeelle.  Siinä sitä onkin julkista puolta työllistävä asia, kaiken muun lisäksi.Sitten vähän kevennystä, Ranskan Birdlife LPO kannustaa koteihin suljettuja ihmisiä tarkkailemaan luontoa, muuttolintuja, eläimiä ja kasveja nyt, kun liikenne ja ihmisten aiheuttama melu on hiljentynyt.  Havaintoja voi kirjata LPO:n nettisivulle tai ladata puhelimeensa Naturalist-sovelluksen .  Näin sanoo LPO:n aluejohtaja Benjamin Kabouche:

"This operation may help to "create vocations". "Because people never have time to do it. This is the perfect opportunity to settle down a little, to open your mind, to observe nature and to deepen one's knowledge, insists Benjamin Kabouche. We hope that these practices will also continue when the crisis is over."

Työviikko on puolessavälissä ja aurinko lämmittää jo täälläkin, nyt kymmenen aikaan on jo kymmenen astetta.  Aika lähteä kiertämään pihaa (ilman lupalappua) ja tarkastamaan pakkasen tekemät vahingot kasveille.

Pysykää terveinä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti