torstai 19. maaliskuuta 2020

Ranska koronaviruksen kourissa

Eipä ole ollut aiheita kirjoittaa viime aikoina, kun Hassan on seissyt pihalla enimmäkseen.  Italiassa on käyty viime vuoden puolella muutaman kerran, ennen tautiaikaa, muuten matkailu autolla on jäänyt vähiin.  Ja muuten, Hassan on nyt myynnissä.

Mutta tänään, 19. maaliskuuta 2020, on niin paljon koronauutista liikkeellä, että ajattelin päivittää (lähes) suorana uutisia Ranskasta.

Tilannehan on se, että liikkumista on rajoitettu kaikkien niiden käsipesuohjeiden lisäksi.  Nyt sallitaan liikkuminen asinoastana kauppaan, tupakkakauppaan, lääkärille, apteekkiin sekä ulkoilu kodin lähialueella.  Ja tietysti koirien ulkoilutus on sallittu.  Kun lähtee liikkeelle, mukana on oltava A4-arkki, jossa on hallituksen lomake tulostettuna.  Siihen pitää täydentää nimi ja yhteystiedot, ruksata syy, miksi on liikkeellä ja päiväys, sekä allekirjoitus.  Työnantajalle on samanlainen lomake, jolla todistetaan työntekijän välttämätön liikkuminen.

Töissä saa käydä, siis sellaisissa yrityksissä, joiden toiminta on yhteiskunnalle välttämätöntä.  Maatalous kuuluu näihin, joten meidän viinitarhoillamme ovat ihmiset työssä.

Kun ihmisiä on lähekkäin, henkilökohtainen tila on säilytettävä ja se tarkoittaa vähintään metrin etäisyyttä toisiin.  Tämä tahtoo unohtua kauppajonossa ja muualla tunteita herättävässä tilanteessa, esimerkiksi lentokentillä tuppaa usein ihmiset kasaantua.  Liikkumista tai liikkumattomuutta valvomaan on valjastettu 100 000 poliisia, mutta eivät hekään joka paikkaan ehdi, joten kaikki on kiinni yksilön järjenkäytöstä.

Jos poliisi pysäyttää ja ihmiseltä ei löydy edellämainittua paperia, seurauksena on 135 euron sakko.  Tiistaina, eli toisena päivänä kieltoaikaa, sakkoja kirjoitettiin lähes 4000 kappaletta.

Näillä mennään, toistaiseksi, ja tuntuu siltä, ettei tilanne muutu muutamaan kuukauteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti