perjantai 20. maaliskuuta 2020

Ensimmäinen kauppareissu




Tuli käytyä kaupassa.  Lupalapun täytin ja ruksasin kohdan "Välttämättömien tavaroiden osto". Ajoin kylän läpi, jossa muutama auto ajoi ja jokunen ihminen poikkesi tupakkakauppaan.  Lisäksi avoimia liikeitä oli leipomo ja noutopizza.  Jokaisen näiden ovella iso lappu, jossa sanotaan, että vain yksi henkilö kerrallaan sisään.

Hyper U, paikallinen ostoskeskus oli hiljainen, kaikki muut liikkeet suljettuna, mutta Prismaan verrattava marketti auki.  Perjantai-illaksi väkeä ei ollut kaupoilla, kassajonoista ei tietoakaan. Muutamia asiakkaita kulki hengityssuojat kaulalla tai suunnilleen suun peittäen, nenä ei ollut mahtunut sinne alle.

Takaisin palatessani santarmit olivat kylän torilla pysäyttelemässä harvoja kulkijoita ja kyselemässä lupia.

Mietin, kuinka ranskalaisuus tulee muuttumaan tämän episodin jälkeen, koska uskalletaan taas antaa poskipusuja ja halata, tai edes tulla alle metrin päärän toisesta? Miten kaupat saavat ihmiset taas shoppailumoodiin, siis ne liikkeet, jotka kestävät taloudellisesti tämän ajan?

Maksutavat ovat muuttuneet Ranskassa tartunnan pelossa, nyt ei hyväksytä enää käteistä, saati niitä iki-ihania shekkejä. Nyt jos koskaan olisi ranskalaisilla maksuliikennettä hoitavilla yrityksillä oikea aika ruveta kehittämään mobiilimaksamista kaikille ihmisille, tottahan Apple Pay toimii jo, mutta harvoissa paikoissa ja vain iPhonen omistajille.  Ehkä firmat ovat tätä jo suunnitelleetkin, mutta paikallinen kulttuuri lienee se suurin vastustus, ei täällä ole edes päästy vielä shekeistä eroon.

Jokainen päivä tuo uusia rajoituksia ihmisten liikkumiseen, tänään on suljettu kaikki luonnonpuistot, ja Var:in departementti on kieltänyt liikkumisen kaikilla niillä alueila, missä ihmiset yleensä liikkuvat; jokien varret ja metsät. Erikseen mainitaan, että metsiksi luetaan kaikki yli 4 hehtaarin puuta kasvavat alueet.

Tästä voi tulkita sen, että ihmiset eivät ole noudattaneet liikkumisrajoituksia, vaan tavalliseen tapaan, kuten normaalisti vapaa-aikana, haluavat liikkua luonnossa.  Mutta hallituksen rajoitukset tarkoittavat todella sitä, ettei ulos mennä, siellä ovat muutkin ja mahdollisuus taudin leviämiseen kasvaa.

Vielä loppuun toisenlainen näkökulma, tupakkakaupat ovat määritelty yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömiksi liikkeiksi.  Vaikka tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee 73 tuhatta ihmistä vuosittain...


No photo description available.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti