sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Värileikkiä

Parit sateet viime viikkoina antoivat yhteensä reilu 60 milliä vettä luonnolle ja nopeasti kohonneet lämpötilat niin  päivällä kuin yölläkin saivat luonnon kukoistamaan. Rikkaruohoja vastaan käydään nyt taistelua niin puutarhoissa kuin viinitarhoissakin. Aina näin keväällä kasvukauden aikaan mietityttää, miksi kasvien kasvamista ei kuule, vaikka luonnossa löytyy kasveja tai pensaita, jotka tuuppaavat uutta kasvua jopa 10 senttiä vuorokaudessa.  Tai sitten se on vain niin eri taajuudella, mitä ihmiskorva pystyy kuulemaan.  Mutta värejä alkaa olla joka puolella, puut ja pensaat ovat vaaleanvihreitä, nurmikko alkaa olla jo ihan kesän vihreää ja kukat, jotka ovat saaneet jo kukkansa auki, kirjailevat maiseman väreillään.  Olen Facebookin ranskalaisessa puutarharyhmässä ja siellä on ollut viime päivinä kuvia ihmisten puutarhoista.  Hämmästyttävää, kuinka pitkällä kevät ja kukat ovat Lyonin korkeudella, mutta siellä on varmasti keskimääräistä kosteampaa ja lämpötilaerot talvella eivät ole niin suuret kuin täällä.  Meillä kevään vehreys riippuu täysin sateista, joita tulee harvoin, ja kun luonto on päässyt kukoistamaan, alkavat täällä helteet ja kuivuus, joka kestää syyskuuhun saakka.  Pihan kasvit pysyvät juuri ja juuri hengissä kastelun avulla, vesi kaivossa on silti niin kalkkipitoista, että se ei anna kasveille mahdollisuutta käyttää kaikkia ravinteita, vaan ne joutuvat kitkuttelemaan sillä vähänisellä kosteudella.Rikkaruohot ovat ottamassa viinitarhat haltuun.  Lampaiden jäljiltä ruskea maa sai lannoitetta lampaiden jätöksistä ja nyt sateet antoivat rikkaruohoille kasvupyrähdyksen.  Niiden poisto tehdään mekaanisesti traktorin ja hydraulisen auran avulla.  Aurassa on sivusiivet ja tunnistinpuikko, joka ohjaa leikkaavat terän viiniköynnösten väliin.  Näin ei tarhaan jää kuin murto-osa rikkaruohoista jäljelle.  Käsin kuokkimalla joudutaan käymään läpi kaikki alle pari vuotta vanhat istutukset, niiden runko ei ole vielä tarpeeksi vahva ohjaamaan sivusiipeä.
Toinen asia, mitä puutarhassa on tehtävä tällä hetkellä, on pitää kosteus mahdollisimman tasaisena uusilla kasveilla.  Auringonpaiste yhdistettynä kovaan tuuleen kuivattaa maan jo päivässä korpuksi, jolloin kasvu pysähtyy vasta istutetuilla kasveilla.  Tänä viikonloppuna meillä on ollut Mistral-tuulta, vaikka lämpötila päivällä on ollut lähes +26 astetta, se ei ole tuntunut tukalan kuumalta tuulen ansiosta.  

Värejä on nyt myös koronauutisissa.  Ranska jakaa departementit punaisiin ja vihreisiin, tosin tällä hetkellä kartalla on myös oranssi.


Kartta päivittyy joka päivä toukokuun 7:een päivään asti ja se näyttää departementeittain toukokuun 11. päivän tilanteen, jolloin rajoituksia ollaan helpottamassa.  Punaisilla alueilla ei helpotuksia ole luvassa ollenkaan, vihreät alueet aloittavat rajoituksen purkamisen.  Oranssit alueet elävät joka päivä ja niiden lopullinen väri tullee selviämään 7. toukokuuta.

Mitä helpotuksia/muutoksia sitten on luvassa ?  Tässä muutamia merkittävimpiä:

Vihreissä departementeissa saa
-liikkua metsissä
-vierailla hautausmailla (!)
-liikkua julkisilla paikoilla
-matkustaa julkisilla, maskipakko
-liikkua alle 100 kilometrin etäisyyksiä yhteen suuntaan

-kauppakeskukset alle 40 000 neliömetriä ja kaupat saavat olla auki
-ulkoilmamarkkinat aukeavat
-pienet museot avautuvat
-kampaamot ja kauneushoitolat aukeavat
-taxit ja muut henkilökuljetukset aloittavat liikennöinnin, maskipakko

-päiväkodit saavat avautua, ryhmäkoko max 10 lasta
-esikoulut ja ala-asteet aukeavat, ryhmäkoko max 15 lasta
-keskiaste osittain, 15 oppilasta ja maskipakko
-yksilöurheilu ulkona sallittu

Kaikissa näissä rajoituksista vapautetuissa toiminnoissa on edelleen noudatettava puhtautta ja etäisyyksien säilyttämistä ihmisten välillä.

Näin siis viralliset ohjeet hallitukselta, niihin ei kaikki kaupungit ryhdy ilman poikkeuksia.  Maskipakkoa on suurimmissa Rivieran kaupungeissa esitetty pormestarien toimesta, ulkoilmatorien avautuminen sekä koulujen avaaminen on edelleen pormestarien päätösten takana.  Kaikkia kouluja ei ilmeisesti tulla avaamaan ennen syyskuuta uuden lukuvuoden alkaessa.

Seuraava tärkeä päivämäärä on kesäkuun 2. päivä, jolloin tilannetta arvoidaan uudelleen ja harkitaan ravintoloiden, baarien ja kahviloiden avaamista.  Samoin elokuvateatterit, juhlatilat, isot museot, teatterit ja uimarannat (!) odottavat tätä toista päivämäärää.

Yli 5000 henkilön tapahtumat ovat peruttu elokuun 31. päivään saakka.

Minkäänlaista tietoa ei ole maan rajojen avautumisesta annettu, tilanne on edelleen sama kuin muualla yleisesti, maan kansalaiset saavat palata kotiin karanteeniin ja ulkomaalaiset saavat poistua kotimaahansa.
Näitä uusia helpotuksia odotetaan kovasti, samalla kuitenkin yleinen mielipide on, että henkilötasolla elämänmeno on muuttunut ja uusien tapojen noudattaminen tulee jatkumaan toistaiseksi pitämällä etäisyyttä toisiin ja huolehtimalla hygieniasta.  Viimeksimainittu onkin erittäin positiivinen asia, toivottavasti sen myötä niin tyypilliset gastroepidemiat saadaan vähenemään Ranskassa. Ne ovat ikuinen riesa, yhtäkkiä iskee vatsatauti kuin salama kirkkaalta taivaalta ja vie voimat pariksi päiväksi.  Puutteellinen perushygienia antaa bakteereille ja myös norovirukselle mahdollisuuden levitä epidemian lailla. Uskon kuitenkin, että nyt ovat ihmiset oppineet pesemään käsiään jopa vessakäynnin jälkeen, mitä ei ennen ollut tapana tehdä...

Lopuksi pieni kevennys ranskankielen ymmärtämiseksi tai ymmärtämättömyydeksi:
Hyvää uutta viikkoa ja pysykää terveinä !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti