sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Lumikaaos ranskalaisittain

Lauantai-aamuna lähdimme ystävämme kanssa henkilöautolla kohti Burgundia.  Tarkoituksena oli käydä Dijonin koillispuolella päiväseltään.  Lauantaiksi oli luvattu runsasta lumisadetta 800 metristä ylöspäin ja ajoitimme lähtömme siten, että pääsisimme ennen lumisadetta jo hyvän matkaa ohi Nantuan, jossa moottoritie kulkee nimensä mukaisesti, Autoroute Blanche, välillä jopa yli 1000 metrin korkeudessa.  Toinen reitti olis ollut ajaa Juran departementin läpi, mutta siellä olisimme olleet pikkutiellä enimmäkseen yli tuhannessa metrissä, joten se vaihtiehto hylättiin.

Kaikki menikin hyvin Bellegardeen saakka, ja sieltä päästessämme moottoritielle A40, WAZE-sovellus ilmoitti, "Heavy traffic" juuri Bellegarden jälkeen.  Tietysti liikennettä oli odotettavissa, koska lauantai on hiihtokeskusten vaihtopäivä ja tänä viikonloppuna oli valtakunnallisten hiihtolomien vaihtumisajankohta.  Ajoimme tiiviissä autojonossa, ympärillämme brittejä, belgialaisia sekä pariisilaisia, jotka olivat lähteneet kotiinpäin...  Kymmenen kilometrin jälkeen alkoi sitten hidastuminen, sillä lumisade alkoi pudottamaan runsaasti märkää lunta ja samalla kun moottoritie lähti nousemaan ylemmäs, tilanne huononi nopeasti.

Vielä liikutaan

Ja lumiketjuja peliin

Mielenkiintoista puuhaa

Voihan sitä harjoitella, kun on pakko... Onneksi ohjeet löytyivät

Kolme tuntia odoteltu...


Eihän briteillä, saati muilla turisteilla ole autoissaan minkäänlaisia talvirenkaita!  Jonossa madellessa ja välillä pysähdellessä kesärenkaat menettivät pitonsa ja autoja rupesi tylysti pysähtelemään kaistoille ja ihmiset rupesivat kaivamaan ketjuja ja muita kitkaversioita renkaisiinsa...  Lopulta kaikki liikenne pysähtyi, me olimme päässeet Bellegardesta vajaa 12 kilometriä paikkaan, jossa Autoroute Blance on vaihtanut nimeään Autoroute des Titans-nimiseksi.  Tässä kohdassa moottoritie nousee ylöspäin ja kaistoja on kolme rinnakkain, ja siinä sitten kökötimme.

Tässä olimme...


Ja odotus venyi aamu kello kymmenestä iltapäivä kello kolmeen, ennenkuin ensimmäisen kerran pääsimme liikahtamaan!  Koko tuon viiden tunnin ajan kuuntelimme Autoroute-radioasemaa, joka palvelee kaikkia moottoritiekäyttäjiä Ranskassa taajuudella 107.7 alueellisesti ja kuulimme, kuin tieliikennetilanne on "tre komplikee" tai "tre tre diffisil"  (tres complique ja tres tres difficile) .  Näitä sanoja toistettiin koko ajan, ja olihan se tietysti hankalaa, kun tiellä on reilu viisi senttiä lunta ja autoissa kesärenkaat!  No, ranskalainen tieinfrastruktuuri pohjautuu vuoristoalueilla tunneleihin, ja nämä tuovat omat vaikeutensa ruuhkissa, koska tunneleihin ei haluta pysäyttää autoja seisomaan tulipalovaaran vuoksi.  Tässä oli osasyy meidänkin viivästykseen, sillä Nantuan ohituksen jälkeen Autoroute des Titans, A40, sukeltaa vuoren sisään 3.5 kilometriä pitkään tunneliin.  Tunneli suljettiin heti kun liikenne pysähtyi ja sen tyhjennys sujui hitaasti, koska tunnelin jälkeen keliolosuhteet olivat edelleen lumiset ja mahdottomat kesärenkailla liikkujille.


Seurasimme ympärillä tapahtuvaa toimintaa, ihmiset kävivät autoistaan ulkona vain tarpeillaan runsaan ja märän lumisateen vuoksi, muuten oli hiljaista puoleenpäivään saakka, jolloin ranskalaisten lounasaika alkoi.  Silloin kavuttiin ulos kaivamaan takakonteista patonkia ja muuta mutusteltavaa ja sen jälkeen taas paettiin lumipyryä autoon.

Kahden aikoihin takaa tuli santarmit autollaan ja siirrättivät jonossa seisovia atuoja sivuun päästäkseen ohi.  Heidän takana tuli perässä lavetillinen hinausauto, joka otti takaamme kyytiin yhden Porschen, jonka kuljettajalta loppui kyvyt jatkaa matkaa lumessa, ei taida olla tapana viritellä lumiketjuja Porscheen...

Kolmen aikaan alkoi sitten tapahtua, tunneli ja sen jälkeinen tieosuus oli saatu tyhjennettyä ja jonoa alettiin purkamaan.  Vastaan tuli ensin santarmien auto raivaten tilaa perässä tulevalle aura-autolle ja pääsimme vihdoin liikkeelle. Matka eteni hitaasti, koska jouduimme koko ajan väistelemään rekkoja, jotka oli käsketty jämään paikalleen, sekä edelleen henkilöautoja, joihin viriteltiin ketjuja keskellä kaistaa.

Nyt liikutaan !

Puuhastelua motarilla...

Ja pujottelua...

Pääsimme pois moottoritieltä viiden kilometrin jälkeen ja suuntasimme takaisin kotiin, ei ollut enää mitään asiaa lähteä niin myöhään Dijonin suuntaan.

Kaikkiaan liikennekaaos oli "tre tre komplikee", sillä niin A40 eli Chamonix-Macon-Pariisi moottoritie kuin A43 eli Lyon-Chambery olivat suljettu ja täynnä autoja.  Lauantaina oli ennustettu näillä alueilla liikkuvan lähes 120000 ylimääräistä ajoneuvoa juuri lomien vaihdon vuoksi.  Kun moottoritiet olivat suljettu, ylimenevä liikenne täytti muut tieosuudet korvatessaan liikkumista, ja sen näki myös, kun ajoimme takaisin kotiin, pikkutiet olivat täynnä autoja melkein Geneveen saakka.

Mikä oli päivän opetus, no, ei ole syytä lähteä liikenteeseen a) sesonkiaikoina, b) huonon sään tullessa ja c) Autoroute-radio on hyvä tietolähde.  Liikennetiedotukset tulevat ranskankielellä, Pohjois-Ranskassa myös englanniksi.  Saivat ne kuitenkin meidän alueella jopa muutaman kerran tiedotuksen englanniksi, josta ei kuitenkaan ollut muuta hyötyä kuin se, että kuuli moottoriteiden olevan suljettu.  Aamupäivällä joku santarmin edustaja valitti radiossa, että liikenteessä on ulkomaalaisia autoilijoita, joilla ei olisi ollut edes oikeutta lähteä moottoritielle ajamaan tässä kelissä, no, se nyt oli yksittäinen sammakko ranskalaisten suunnasta piikittämään brittejä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti