lauantai 16. toukokuuta 2015

Keskiaikaa ja tulipalo

Kävin päiväkävelyllä Geneven järven rannassa, Ranskan puolella Yvoiren keskiaikaisessa kylässä.  Olen viikonlopun koiravahtina ystävien kotona ja turistipaikka on sopivan lähellä käydä katsomassa paikkoja.  Eilisen vesisateen ja +9 asteen jälkeen sininen taivas ja lähes +20 astetta tuntuivat upeilta.  Vielä ei ollut paljoa turisteja likkeellä, parkkipaikatkin ovat melko tyhjiä.  Kaupunkiinhan pääsee sekä autolla, että laivalla, joka tulee Sveitsistä Nyonin kaupungista.  Itse suosin laivaa Yvoireen tullessani, koska silloin ei tarvitse istua loputtomissa autojonoissa ja hakea parkkipaikkaa.


Istuin satamassa katsellen veneitä, kun huomasin mustan savupilven nousevan talojen takaa, kello oli silloin vartin yli puolenpäivän.  Tuo savu näytti heti tulipalon aiheuttamalta ja lähdin katsomaan, missä ja mikä on tulessa. Kaupunkiin on muurien vuoksi kaksi sisäänkäyntiä ja senkin takia ajattelin sirtyä pois alueelta.  Jos tulipalo syttyy pikkuisen kaupungin muurien sisäpuolella, se on vakava paikka, eikä silloin parane jäädä paikoilleen ihmettelemään.Nousin satamasta ja huomasin tulipalon olevan muurien ulkopuolella, jonkinverran portilla oli väkeä katsomassa ja suuntasin itsekin sinne.  Pieni, rajoittunut palo tuhosi moottoripyörärivistöä kovalla voimalla, räjäytellen polttoainetankkeja.  Palokunta oli hälytetty, mutta - oli lounasaika ja lauantai, sellaiset asiat vaikuttavat Ranskassa julkisiin palveluihin...Palokunta saapui noin varttia vaille yksi, eli yli puoli tuntia siitä, kun palo oli syttynyt.  Ajaessani takaisin majapaikkaani, näin paloaseman alle kymmenen minuutin ajomatkan päässä Yvoiresta.  Tämä on Ranskaa.Tuli tuhosi kolme moottoripyörää ja kaksi skootteria, ensimmäisenä rivissä näytti olleen vanhempi Harley Davidson, edelleen pystyssä seison, viimeinen palanut lienee ollut mallia muoviskootteri, koska siitä oli jäljellä vain metallirunko seisomassa.  Niiden välissä oli kärähtänyt kolme ajoneuvoa ihan tunnistamattomiksi.


Tuulenvire painoi liekkejä pois moottoripyöristä, mutta oli onneksi niin heikko ettei työtänyt tulta vieressä seisoneen auton päälle, saati viereisen tontin puurakenteiseen taloon!

Onnellinen Triumphin omistaja, jonka pyörä jäi ehjäksi
Ei voi kuin ihmetellä tehotonta toimintaa, edes Yvoiren kaupungilla ei tunnu olevan valmiuksia minkäänlaiseen ensisammutukseen, ja tuollaisen palon alkaminen lähempänä arvokasta historiallista kohdetta tekisi pahaa jälkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti