torstai 21. toukokuuta 2015

Valepoliisit Ranskassa

Kuluneen viikon alussa on Pariisin länsipuolella tapahtunut sekä auto- että moottoripyöräryöstöjä tien päällä.  Ajoneuvot ovat pysäytetty sinistä valoa näyttämällä tavalisesta henkilöautosta ja ryöstäjät ovat tulleet pysäytettyyn ajoneuvoon aseella tai kyynekaasulla uhaten ja sen jälkeen poistuneet paikalta jättäen omistajat tien varteen.  Näillä valepoliiseilla ei ole ollut mitään poliisimerkkejä tai -vaatetusta ja ilmeisesti tilanteessa ei uhattu kuljettaja ole edes ehtinyt pyytää virkamerkkejä nähtäväksi, saati olisi niitä saanutkaan.

Kuva: AFP - www.ledauphine.com

Kaikki tapaukset ovat olleet Yvelinesin departementissa Pariisin länsipuolella A13 moottoritiellä sekä  N10 ja N184 teillä.

Kuinka toimia siinä tilanteessa, kun siviilimallinen auto pyytää pysähtymään?  Ensinnäkin, ulkomailla ei ole mitään syytä pysähtyä liikenteessä auttamaan, ellei kyseessä ole selvästi auttamista tarvitseva tapaus, kolari tai vastaava.  Tämä koskee niin moottoritietä, kuin paikallisteitäkin.

Jos siviili välkyttää sinistä valoa ja vaatii pysähtymään, siihenkin on suhtauduttava suurella epäilyksellä, etenkin jos paikka tuntuu syrjäiseltä tai muuten hiljaiselta.  Ranskan poliisit tai santarmit eivät käytännössä pysäytä ajoneuvoa liikenteen seassa tien varteen, vaan tekevät sen sellaisessa paikassa, jossa pysähtyminen on turvallista.

Jos päätät kuitenkin pysähtyä saatuasi pysähtymismerkin, mieluimmin viralliselta viranomaisasuun pukeutuneelta henkilöltä, mikään ei estä sinua hakevan lähistöltä paikan, jossa on muitakin ihmisiä, torin, kahvilan edustan tai kylän keskustan, moottoritiellä seuraavan levähdysalueen.  Moottoritiellä EI ole mitään syytä pysähtyä ajokaistojen ulkopuolelle tien oikeaan sivuun, sillä se on tarkoitettu vain äärimmäisessä tapauksessa hetkelliseen pysähtymiseen.

Poliisille sopii hyvin turvallisen pysähtymispaikkaan siirtyminen, kunhan et yritä karkuun, vaan lasket nopeuttasi ja siirryt heti ensimmäiseen pysähtymiseen soveltuvaan paikkaan.  Itse olen Ranskassa ajanut 6 km moottoritietä poliisiauto perässäni vilkuttaen sinisiä valojaan päästäkseni seuraavaan levähdyspaikkaan, siellä pysähdyttyäni sain nuhteet kännykkään puhumisesta ajaessani.  No, tämä tapahtui 15 vuotta sitten ja ajat olivat toiset.

Jos epäilet yhtään pysäyttäjien aikeita, ja olet jo pysähtynyt, älä hyppää autosta ulos tai avaa ovea tai ikkunaa.  Pidä ovet lukossa, kunnes poliisit ovat tunnistautuneet, tämän he tekevät, jos ovat oikealla asialla.  Pysäyttäminen on syytä tehdä myös sellaiseen paikkaan, että pääset jatkamaan matkaa mahdollisimman helposti, jos tilanne niin vaatii, siis ei kiinni edessäolevaan autoon!

LISÄYS:
Valokuva tai jopa kojelautakameran filmi on hyvä keino, mikäli tilanne vaatii jälkipuintia.  Kuvaaminen on tehtävä kuitenkin ilman provosointia, jos kyseessä on todella ryöstön yritys, kameran heiluttaminen näkyvillä saattaa olla asia, joka aiheuttaa hankaluuksia.

Tapaukset ovat olleet pienellä alueella Pariisin kupeessa, mutta todennäköistä on, että tekijät ja toimintamuoto siirtyy muuallekin Ranskaan jossain määrissä, sillä valvonta on nyt tarkkaa tapahtuma-alueella.

Kuvat, jotka latasin Googlen kautta, näyttävät poliisien erilaiset ajoneuvot, niiden väritykset ja virka-asut:

Police Municipale, paikallispoliisi

Police Nationale, suurten kaupunkien ja sisäministeriön poliisiosasto

Gendarmerie, santarmit eli armeijan poliisivoimat

Kannattaa käydä katsomassa linkeistä kunkin poliisiosaston tarkemmat tunnukset, jotta ne ovat helpompi havaita siinä tilanteessa, kun joku viranomaiselta vaikuttava yrittää ottaa kontaktia.  Yleismmin tien päällä näkee santarmeja, isommissa kaupungeissa sitten Police National:in edustajia ja pikkukylissä Police Municipal:eja.

Detaljina ammuksista, Police Municipal kantaa aseissaan kumiluoteja, muilla on kovat piipussa.

1 kommentti:

  1. Hyvä tietää! Monet kiitokset!

    Tuolla olisi tarkoitus pistäytyä jossain vaiheessa kesää.

    Me1ian

    VastaaPoista