lauantai 31. tammikuuta 2015

Tuli taas lunta!

Nyt sitä saatiin, lunta nimittäin, ja niin paljon, että se taas lamauttaa tämän lauantain vaihtopäiväliikenteen hiihtokeskuksissa. Ennusteet pitivät hyvin paikkansa, meillä Juran seuduilla ilmoitettiin lumisateen alkavan perjantaina kahden aikaan ja silloinhan se alkoikin.  Perjantai-aamuna olin raapinut pienestä pihastamme muutana lumipaakun pois sulamasta ja käydessäni koirien kanssa lenkillä, mietin, ettei kunnollista lumitalvea ole vielä ollutkaan.

Perjantai-aamun lumia pihassa...
Ja lauantai-aamuna...

Ja kun pyry alkoi, niin sitten se loppuikin vasta puolenyön aikaa, siihen mennessä olin tehnyt kolmesti pihallamme lumityöt ja vielä viimeiseksi ilta yhdeltätoista kävin pudottamassa terassin katolta lumikuorman pois. Talomme edessä oleva katu tukkeutui heti alkuillasta sekä taivaalta tulevan lumen vuoksi että myös talojen katoilta valuvien lumimäärien ansiosta...  Liikenne kylässämme hiljeni ja luin ilmoituksen netistä, että Col de la Faucillen yli vievä mutkatie oli suljettu yli 7.5 tonnin ajoneuvoilta, mahdollisesti avataan vasta maanantaina raskaammalle liikenteelle.  Henkilöautot matelivat ylöspäin kävelyvauhtia, mutta harvakseltaan.  Täkäläinen lumi verrattuna viime viikonlopun lumeen Rovaniemellä on täysin erityyppistä.  Suomalainen pakkassää tekee lumesta paremmin pitävää ja kitkaa on huomattavasti enemmän.  Täällä lumi tulee usein märkänä ja siihen kun sotketaan suolaa, niin se ei pidä yhtään, ei renkaiden alla saati kenkien alla.  Lisätään teiden ominaisuudet, eli jyrkät mäet ja paljon mutkia, voilà, c'est une catastrophe! Julkinen liikenne pysähtyy ja koulut ovat kiinni...Jaksaa ihmetyttää se urheiluhenki, joka laittaa autoilijan kesärenkailla liikenteeseen tänne näinkin ylös mäkiseen kylään.  Useampikin auto oli jäänyt sitten tasaiselle kiinni, kun ei pitoa löytynyt, toisilla sentään oli puuhaa lumiketjujen laitossa.  Muuten departementin liikenne oli täysin jumissa, moottoritiet Chamonixiin ja Mellegarden kautta länteen sekä etelään Annecyyn olivat seisovaa jonoa, koska siellä tietysti luultiin pärjättävän kesärenkailla...

Nyt lauantai-aamuna liikenne sujuu jo jotenkuten pääväylillä suolauksen ja aurauksen ansiosta.  Kylässämme on lauantaisin tori, ja kävin katsomassa oliko siellä mitään aktiviteettia tänään, mutta kaupungin duunarit olivat ilmeisesti tehneet koko aamuyön töitä, sillä torikatu oli lähes lueton ja yllättävän paljon myyjiä oli tullut paikalle.  Muut kadut ovat vielä työn alla, pikku puskulevyllä varustetut puutarhatraktorit yrittävät saada tuupattua lumia jonnekin.  Yhteen on sentään asennettu pieni lumilinko, joka helpottaa katujen puhdistamista.Saa nähdä, kuinka kauan saamme nauttia talvesta, sääennuste lupaa tällaista lumikuuroista, pikkupakkasta ensi viikon torstaihin saakka.  Mutta jos lämpötila nousee nollan yläpuolelle ja aurinko alkaa paistamaan, niin lumi haihtuu nopeasti pois.  Se täällä talvessa on positiivista, ettei se kestä kauaa.  Paitsi tietysti vuorilla.


Tuossa kaiteen päällä on elisillan aikana satanut lumi
Hiihtokeskukset riemuitsevat lumesta ja julkaisevat kuvia Facebookissa kilpaa.  Ja mikseivät olisi innoissaan, lunta tuli tarpeeksi ja nyt on hyvä valmistautua tulevaan lomasesonkiin.  Viikonloppuisin riittää väkeä rinteissä ennen lomiakin, itse olen ollut Rovaniemen reissun jälkeen kovassa flunssassa joten tänä viikonloppuna ei pääse nauttimaan puuterista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti