Mont d'Orin tunnistaa sen omintakeisesta pakkauksesta, kuusesta tehty päre, joka on käännetty purkin muotoon, pohjan ollessa myös kuusta. Kansi on tyypillisesti purkin alla ja juusto on suojattu muovilla, joten värin ja muodon näkee. Juuston päällä olevien kohoumien sanotaan olevan juuston kaipuuta vuorille, joilta se on kotoisin, Montbeliard-lehmien laitumilta kuusikoiden keskeltä.
Mont d'Or kehitettiin helpottamaan talvimaidon tuotantoa pikkutiloilla vuoristossa, jossa maidon päivittäinen toimittaminen sääolosuhteiden vuoksi saattoi olla ylitsepääsemätöntä. Lumentulo saattoi katkaista yhteydet päiväkausiksi, ja alentunut maidontuotanto heikensi muutenkin tilallisten toimeentuloa. Niinpä maidosta ruvettiin tekemään juustoa suoraan tiloilla.
Nyt juustoa tuotetaan tarkasti valvotuissa olosuhteissa ja tarkkojen sääntöjen mukaisesti, koska sillä on AOC merkintä vuodesta 1981 lähtien (Appellation d'Origine Protégée). Myös AOP (Appellation d'Origine Contrôlée vuodesta 1996) sanelee juuston tuotanto-alueet ja lehmärodut. Lehmät saavat olla ainoastaan Montbeliard tai Simmental-rotuisia, sekä ainoastaan heinäruokinnalla talvikauden aikana, jolloin niiden maidosta tehdään tätä juustoa !
Pakkaus tulee olla AOP:n sääntöjen mukainen, kuusesta valmistettu, ja juuston tuotantoalue on vähintään 700 metriä merenpinnan yläpuolella itäisessä Ranskassa, Doubsin departementissa. Sveitsin puolella samoilla seuduilla valmistetaan myös Mont d'Oria, mutta sen nimi on Vacherin Mont d'Or, ja se on valmistettu pastöroidusta maidosta, joka erottaa sen tästä ainoasta ja oikeasta ranskalaisesta juustosta.
Juusto valmistetaan käsittelemättömästä lehmänmaidosta ja siinä on rasvaa 45%. Koostumus on puolikiinteä, sen kermanvalkoisen kuoren alla on valkoinen, tiivis, mutta pehmeä juusto. Tavallisin tapa herkutella tätä maukasta juustoa on ensin kiepaista folio purkin ympärille siltä varalta, että purkki sattuisi vuotamaan. Juustoa ei peitetä foliolla, vaan pinnalle viilletään veitsellä ruksi, viipaloidaan valkosipulinkynsi neljään osaan, asetetaan ne viiltojen päihin ja lorautetaan päälle hieman kuivaa valkoviiniä. Ja nimenomaan ottamatta juustoa pois kuusipurkistaan, sillä se on samalla astia, josta juusto nautitaan ! Ja vielä, kuusen aromi tuo tarkan makuaistin omaavalle hienon lisämaun juustoon.
Näin valmisteltu juusto laitetaan uuniin 220 ° C asteeseen puoleksi tunniksi, jotta se lämpenee kokonaan. Ajan loppupuolella voi tarkkailla juuston kuorta, ettei se pääse mustumaan liiaksi. Juuston kanssa maistuvat tavallisimmin keitetyt perunat ja paistetut makkarat (ranskalaiset tietysti) siten, että juustoa lusikoidaan perunoiden ja makkaroiden päälle. Mmmmm.... parasta talvi-ruokaa !
Tietysti juuston kanssa voi nauttia kinkkua, kasviksia, ihan mitä tahansa, on se niin täyteläisen makuinen herkku!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti